Nieuws

Hausse mixfondsen lijkt voorbij

Beleggers hebben vorig jaar veel minder belangstelling getoond voor mixfondsen dan in de gouden drie jaren daarvoor.

Beleggers hebben vorig jaar veel minder belangstelling getoond voor mixfondsen dan in de gouden drie jaren daarvoor.

Tussen januari en november vorig jaar is de netto-instroom in mixfondsen of multi-assetfondsen blijven steken op 64 miljard euro. Dat is nog geen derde van het bedrag dat deze fondsen een jaar eerder wisten aan te trekken, schrijft website Ignites.

Tussen 2013 en 2015 beleefden mixfondsen hun gouden jaren, gelet op netto-instroom. In 2015 ging het om een bedrag van 197 miljard euro, in 2014 om 138 miljard euro en een jaar daarvoor om 88 miljard, volgens gegevens van Broadridge. In 2012 stroomde er maar 27 miljard euro in deze combifondsen.

Politieke schokken

Volgens onderzoeksbureau MackayWilliams hebben door de vele politieke schokken in 2016 beleggers mixfondsen de rug toegekeerd. Onderzoeksbureau Cerulli Associates wijst op de tegenvallende rendementen, die deze fondsen eind 2015 en begin 2016 hebben laten zien.

De teruggang is vooral sterk in markten waar banken actief zijn geweest in het lanceren van mixfondsen voor particuliere beleggers. Alleen al in 2015 kwamen er ongeveer 700 nieuwe multi-assetfondsen op de markt. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie