Nieuws

Impactbeleggen wint aan kracht

Nu ook grote beleggers zich met impact beleggen gaan bezighouden wint deze vorm van beleggen aan kracht.

Nu partijen als Goldman Sachs zich met impact investments gaan bezighouden, krijgt impactbeleggen pas echt impact. Dit schrijft The Economist. Impact beleggen is de verzamelnaam voor beleggingen waarbij criteria als milieuoverwegingen of een fatsoenlijk sociaal beleid de doorslag geven.

Het fenomeen impact investments bestaat sinds het begin van deze eeuw. Sindsdien is het uitgegroeid van een specialistische belegging tot een algemeen aanvaarde beleggingscategorie. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat grote vermogensbeheerders als BlackRock en Goldman Sachs divisies hebben die zich met deze tak van beleggen bezighouden.

De belangrijkste reden voor de harde groei van impact beleggen is dat beleggers erom vragen. Het Nederlandse PGGM en het Amerikaanse TIAA zijn belangrijke voorvechters.

Meer dan rendement

Maar ook het feit dat vrouwen meer invloed krijgen op beleggingsbeslissingen is een belangrijke reden dat impact beleggen aan gewicht wint. Vrouwen blijken minder dan mannen alleen naar puur rendement te streven.

Hoewel de definitie van impactbeleggen vaag blijft, worden er steeds meer pogingen gedaan om algemeen geaccepteerde standaarden te ontwikkelen. De Verenigde Naties spelen hierbij een rol. Op het gebied van milieumaatregelen zijn er bijvoorbeeld richtlijnen voor de uitgifte van Green Bonds.

In totaal werd in 2015 36 miljard dollar in impact investments belegd volgens het Global Impact Investing Network. Dat is niet veel. Maar het feit dat partijen als Goldman Sachs (6,7 miljard dollar) en Zurich (7 miljard dollar) betrokken zijn geeft aan dat invloedrijke partijen de beleggingscategorie serieus gaan nemen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's