Nieuws

Echt duurzaam fonds nog schaars

Beleggingsfondsen en ETF’s met een expliciet duurzaam mandaat zijn nog altijd schaars in Europa.

Beleggingsfondsen en ETF’s met een expliciet duurzaam mandaat zijn nog altijd schaars in Europa. Desondanks zit zowel in absolute als relatieve zin duurzaam beleggen in de lift.

Volgens Morningstar zijn dit jaar 101 nieuwe ESG-fondsen gelanceerd, tegen 96 in 2015 en 92 in 2014. In 2016 is 3,6% van alle nieuwe fondsen in Europa voorzien van een duurzaam mandaat. In 2014 en 2015 was dat 2,5%.

De Europese markt telt nu 2.096 fondsen - voornamelijk open-end beleggingsfondsen en ETF's - die een expliciet duurzaam mandaat hebben. Dat is 3,5% van alle passieve en actieve fondsen die zijn geregistreerd in Europa.

Ongeveer 55% van de echt duurzame fondsen richt zich op aandelen, terwijl maar 36% van alle Europese fondsen aandelenfonds is. Dat komt volgens Morningstar doordat de markt voor ESG-fondsen van oudsher wordt gedreven door aandelen.

Ter illustratie: vorig jaar is slechts één duurzame obligatie-ETF geïntroduceerd, terwijl er 28 aandelenindexfondsen op de markt jaar zijn gebracht.

Eind november was er 6,49 miljard euro belegd in de nieuwe fondsen. Dit is gemiddeld 67 miljoen euro per fonds. In 2014 bedroeg het belegd vermogen in nieuwe ESG-fondsen 3,95 miljard euro, ofwel 44,84 miljoen gemiddeld per fonds.

Eind 2015 was er 7,19 miljard belegd in de nieuwkomers onder de duurzame fondsen. Het gemiddelde van 77,3 miljoen euro in dat jaar was significant hoger dan het niveau van 2016 en 2014.

BNP Paribas gaat aan kop met 2,8 miljard euro aan belegd vermogen in 19 nieuwe ESG-fondsen. BNP Paribas focust op producten die MSCI-indices volgen die fabrikanten van controversiële wapens uitsluiten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's