Nieuws

ABN Amro: Dollar passeert euro

Passeert de dollar de euro? Ja, zegt ABN Amro in de rente- en valutavisie voor 2017 en 2018.

Gaat de dollar naar pariteit met de euro? ABN Amro denkt van wel. Sterker, de bank schrijft in de laatste rente- en eurovisie dat de Amerikaanse munt binnen afzienbare tijd meer waard zal zijn dan de Europese eenheidsmunt.

De verklaring? "De dollar is vorige maand opnieuw sterker geworden ten opzichte van de euro. We verwachten dat deze beweging zal doorzetten omdat de Fed de rente in 2017 in drie stappen verder gaat verhogen, terwijl de ECB haar beleid juist wat verruimt. In de loop van 2017 gaat de dollar vermoedelijk door de pariteitskoers met de euro."

Lang zal de dollar volgens ABn Amro niet kunnen genieten van de nieuwe status. Zodra de markt gaat incalculeren dat de ECB zijn obligatieaankoopprogramma zal afzwakken, veert de euro weer op. Dat zal volgens ABN Amro ergens in 2018 gaan gebeuren.

Hogere rentes

De rentevisie van ABN Amro is minder verrassend. Zolang de ECB doorgaat met het opkopen van obligaties blijven de euriborrentes ook in 2017 negatief. Pas in 2018, als de ECB begint met het spapsgewijs beëindigen van het opkoopprogramma, is er voor de euriborentes ruimte omhoog.

Minder stabiel is volgens ABN Amro de lange rente. Die zal niet wachten op 2018 maar dit jaar nieuwe hoogtes verkennen. Deze ontwikkeling is mede het gevolg van de Amerikaanse obligatiemarkt die met hogere rentes te maken krijgt. Aldus ABN Amro.

Benieuwd naar alle cijfers? Hier is het rapport en download de visie-pdf.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's