Nieuws

Primeur: Europa over op passief

Europese passieve fondsen lijken dit jaar voor het eerst meer kapitaal aan te trekken dan hun actieve tegenhangers.

Europese passieve fondsen lijken dit jaar voor het eerst meer kapitaal aan te trekken dan hun actieve tegenhangers. Dat concludeert de website Financial News op basis van data van Morningstar.

Daaruit blijkt dat in de eerste elf maanden van dit jaar er 69 miljard euro is gevloeid naar passieve fondsen tegen 43 miljard euro naar actief beheerde fondsen. Morningstar schrijft de draai naar passief toe aan de zwakke prestaties van actieve beheerders.

Vooral tijdens momenten van onzekerheid zochten beleggers indexfondsen op. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen schreven in Europa geregistreerde passieve fondsen 7,1 miljard euro bij, terwijl bijna 17 miljard euro verdween uit actieve fondsen.

De totale instroom in beleggingsfondsen ligt volgens Morningstar ver onder het niveau in 2015, toen actief 275 miljard euro bijschreef en passief 101 miljard euro.

De draai naar passief is nog sterker voelbaar in de Verenigde Staten waar passieve fondsen 428 miljard dollar aan netto-instroom lieten zien, tegen liefst 285 miljard dollar uitstroom bij hun actieve tegenhangers.

Ook in de VS was november een uitstekende maand voor passief met 71 miljard dollar instroom, terwijl actieve fondsen een veer lieten van 66 miljard dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie