Nieuws
Banken trekken zich terug uit ETN's
Banken vinden de risico's van ETN's te groot en stoppen er langzaam mee, dat kan beleggers benadelen.
Banken trekken zich in toenemende mate terug uit Exchange Traded Notes (ETN’s). Voor onwetende beleggers levert dat grote gevaren op, zo schrijft de Wall Street Journal.
Het grote probleem is dat sommige banken hebben besloten geen "nieuwe" notes meer uit te geven. Deze ETN’s worden echter vaak nog wel verhandeld. Het gevolg is dat de waarde van de ETN sterk kan afwijken van de onderliggende waarde. Deze kan, net als bij grote broer ETF’s, van alles zijn: van een aandelen- of obligatieindex tot een mandje grondstoffen of olie.
Verschillende beleggers zijn volgens de Wall Street Journal al het schip ingegaan. Anderen hebben juist tot hun grote verrassing grote winsten gemaakt.
Zombie-ETN's
Dave Nadig van ETF.com spreekt van zombie ETN’s die op het eerste gezicht eruit zien als een normaal beleggingsproduct, om dan opeens als een gek heen en weer te bewegen.
ETN’s lijken volgens de WSJ in veel opzichten op ETF’s. Maar er is één groot verschil. Bij ETF’s bezit je als belegger de onderliggende waarde. Als de bank die de ETF heeft uitgegeven failliet gaat, heeft de belegger gewoon nog het mandje aandelen of obligaties.
Bij ETN’s is dat anders. Een ETN wordt als een bank failliet gaat hetzelfde behandeld als een bankschuld. De kans dat u bij een faillisement iets terugziet van uw geld is dus veel kleiner dan bij een ETF. Verschillende banken hebben vanwege dit grotere risico besloten ermee te stoppen en geen nieuwe notes meer uit te geven. Het van de beurs halen is echter een groter probleem.