Nieuws

Sociaal bewust scoort niet slechter

‘Sociale beleggingsfondsen’ scoren over langere periodes niet slechter, eerder iets beter.

‘Sociale beleggingsfondsen’ scoren over langere periodes niet slechter, eerder iets beter. Dat stelt Morningstar op basis van de voor risico gecorrigeerde rendementen van 25.000 beleggingsfondsen tussen 2002 en 2016.

Sociale beleggingsfondsen behaalden vaker de maximale Morningstar-score van vier en vijf sterren en belandden minder vaak in de onderste regionen.

 

Sociaal beleggen wordt ten onrechte geassocieerd met verlies van rendement. Dat was in het verleden zo, maar sinds de jaren negentig is die rendementsboete verdwenen, concludeert Morningstar. Dat komt mede doordat ESG-data geavanceerder is geworden, waardoor fondsmanagers betere keuzes kunnen maken.

Het uitsluiten van sin stocks was in het verleden het enige wat een fondsmanager kon doen en dat kan de performance schaden omdat het universum van belegbare aandelen er sterk door krimpt en portefeuilles minder efficiënt zijn.

Morningstar onderzocht grotendeels aandelenfondsen maar ook obligatie- en mixfondsen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen