Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Aandelen VS nu nog geliefder

Het is frappant dat veel strategen Amerikaanse aandelen nu opeens wel als kansrijk bestempelen.

Begin 2016 waren het voor aandelen (net als het jaar ervoor) vooral de regio’s Japan en Europa die volgens de consensus het zouden gaan maken. Met de eindstreep in zicht kunnen we nu al stellen dat dit niet gaat gebeuren. Dit in tegenstelling tot Amerikaanse aandelen, die dit jaar beter dan verwacht presteerden.

Met 2017 voor de deur wordt de consensus, die gebaseerd is op bijna zestig assetallocatierapporten, steeds positiever over Amerikaanse aandelen.

Kansrijke Amerikaanse aandelen

Niet alles is in beleggingsland te verklaren, en daar valt de consensus-opinie ook onder. Het is op zijn zachtst gezegd frappant, dat een grote groep strategen Amerikaanse aandelen nu wel als kansrijk bestempelt, maar een paar maanden geleden niet.

Een paar weken voor het einde van het jaar lijkt het erop dat de Verenigde Staten de beste presterende aandelenregio zal zijn, waarbij het positieve valuta-effect eurobeleggers dit jaar nog eens 2% extra rendement geeft.

De goede gang van zaken op Wallstreet hebben Amerikaanse aandelen nog duurder gemaakt dan ze al waren. Maar waardering is voor timing niet het juiste instrument, enkel voor de langetermijnprestaties.

Het rendement van de S&P 500 komt dit jaar uit op 15,71%. In de laatste maand van dit jaar is de helft van het jaar rendement gemaakt, en daarmee komt de koers-winstverhouding uit op 19,80.

Discrepantie

Het predicaat goedkoop gaat dus niet meer op voor Amerikaanse aandelen. Dat heeft zijn effect op de langetermijnrendementen. Toch adviseren strategen Amerikaanse aandelen te kopen. Wat voor rendement kunnen we dan verwachten?

Op basis van iets meer dan twintig rapporten is de verwachting dat Amerikaanse aandelen gemiddeld 5,15% per jaar gaan maken. Dat is vrijwel gelijk aan de verwachtingen voorafgaand aan de Brexit. Opvallend is dat na de keuze voor Brexit de verwachtingen voor aandelen wereldwijd steeg van 5,83% naar 6,14%.

In het oog springt de discrepantie tussen de langetermijnrendementsverwachtingen en de huidige recommandaties. Strategen zien met tactische assetallocatiemogelijkheden voor Amerika, op langere termijn zijn er regio’s waar hogere rendementen worden verwacht. Voor u de overweging hoe 2017 te starten.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine ETF's