Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Nieuws

Opgetogen Fed: niet twee maar drie

De Fed dient een ‘motie van vertrouwen’ in voor de Amerikaanse economie: drie in plaats van twee verwachte renteverhogingen in 2017.

De Fed dient een ‘motie van vertrouwen’ in voor de Amerikaanse economie: drie in plaats van twee verwachte renteverhogingen in 2017. 

Op de valreep van het nieuwe jaar heeft het rentecomité van de Fed besloten om het belangrijkste rentetarief te verhogen naar de 0,5 – 0,75 procent range. De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft aantrekken en het economisch herstel is sinds de zomer in een hogere versnelling gekomen, aldus de centrale bank.

Tel daarbij op dat de inflatie in de Verenigde Staten ook beduidend hoger ligt dan begin dit jaar en in de buurt van het streefpercentage van 2% te vinden is, en er is aan alle voorwaarden voldaan om de rente te verhogen, vinden de Amerikaanse monetaire ridders. Dit zeker aangezien de risico’s voor de Amerikaanse economie (denk aan economische ontwikkelingen elders) niet groter zijn dan normaal, volgens de Fed.

Nog drie renteverhogingen

Uit het overzicht van de verwachtingen over onder meer het pad voor het monetaire beleid dat alle comitéleden indienen, blijkt dat het mediane lid volgend jaar nog drie renteverhogingen verwacht. Dat was een nieuwtje, want de oude verwachting was voor twee renteverhogingen in 2017.

De voorzitter van het rentecomité, Janet Yellen, toonde zich opgetogen. In de persconferentie na afloop sprak ze van een ‘sterke en veerkrachtige economie’, en omschreef ze de renteverhoging en de voorgenomen drie nieuwe verhogingen in loop van 2017 als ‘een motie van vertrouwen in de Amerikaanse economie’.

Dat is toch een merkwaardige bewering. De werkloosheid in de VS is met 4,6% behoorlijk laag; voor het laatst was die zo laag in de zomer van 2007. De leden van het rentecomité zien die de komende tijd verder dalen en uiteindelijk uitkomen onder het wat zij als een natuurlijk niveau zien.

Inflatie 

De inflatie ligt in de buurt van waar de Fed die wil hebben en door de ontwikkeling van de olieprijs zou een verdere stijging niet verbazen. De economische groei zal iets boven 2% uitkomen volgens de Fed-bestuurders, wat redelijk is. Afgaand op die economische maatstaven doet de Amerikaanse economie het ongeveer net zo goed als aan de vooravond van de huidige crisis.

Dan is het vreemd dat de Fed de rente met slechts 0,25% verhoogt; het is in het verleden niet ongebruikelijk geweest dat de bank geld lenen met 50 basispunten duurder maakte. In het verlengde daarvan is het voornemen de officiële rente volgend jaar met nog eens 75 basispunten te verhogen ook aan de magere kant.

Als de Fed dat inderdaad zou doen, dan eindigt de officiële rente in de VS 2017 op een stand van 1,25%. Dat is, zeker bij 2% groei, 2% inflatie en een zeer lage werkloosheid toch behoorlijk aan de lage kant. Niet voor niets noemde Yellen die drie geplande renteverhogingen in 2017 ‘een bescheiden stijging’.

Uiteindelijk is de combinatie van aanhoudende groei en het nog lange tijd zeer ruime monetaire beleid – want dat is wat het bovenstaande betekent – een goed vooruitzicht voor de financiële markten. Ligt na 20.000 ook 25.000 in de Dow Jones binnen handbereik?


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie