Nieuws
Bogle waarschuwt voor ETF-hype
Jack Bogle bedacht 40 jaar geleden het eerste indexfonds. Nu noemt hij de handel in ETF's speculatief en met onbekende risico's.
Het komt niet elke dag voor dat een vader zijn eigen kind verfoeit, maar dat is precies wat Jack Bogle doet. Zo'n 40 jaar nadat hij het eerste indexfonds lanceerde, waarschuwt de oprichter van de Vanguard Group in een opiniestuk in de Financial Times voor de hype in ETF’s en andere passieve en semi-passieve beleggingsfondsen.
In het stuk geeft hij het voorbeeld van de grootste ETF van dit moment, die van State Street die de Amerikaanse S&P 500 volgt. Alleen deze ene ETF heeft een jaarlijkse omzet die 3000 keer groter is dan de waarde van de aandelen in de S&P. Per dag gaat het om een aandelenhandel in dit ene fonds van 14 miljard dollar.
Het zijn zulke enorme bedragen dat het volgens Bogle hoog tijd wordt dat de toezichthouders op de financiële sector het ETF-ecosysteem nader onder de loep nemen. “De gevolgen van deze handel – noem het voor mijn part speculatie – moeten tot op het bot worden onderzocht.”
Stress
Waarom? Bogle: “Puur vanwege de omvang en de kwetsbaarheid in tijden van marktstress.”
De in 1975 door Bogle opgerichtte Vanguard Group is door de jaren heen uitgegroeid tot de grootste aanbieder van beleggingsfondsen met een beheerd vermogen van 3600 miljard dollar.
Indexfondsen of ETF’s waren van begin af aan het “unique sellingpoint” van Vanguard. Alleen Blackrock is groter met zijn dochter iShares (vroeger Barclays). iShares heeft een beheerd vermogen van ongeveer 1100 miljard dollar uitsluitend in ETF’s.
Nieuwe records
Ook dit jaar gaat de instroom in de ETF’s vermoedelijk naar recordniveaus. Alleen de top-10 ETF's hadden al een gezamenlijke netto-instroom van 87,1 miljard dollar volgens Nasdaq.
Bogle ziet nog een ander gevaar, namelijk het feit dat de ETF’s steeds verder opschuiven van de eigenlijk nog redelijk risicoloze volgers van grote indices zoals de S&P 500 naar complexere - deels actief beheerde - producten zoals smart bèta. Dat zijn ETF’s die bijvoorbeeld een mix hebben van een index en ondergewaardeerde aandelen of aandelen met een hoog dividend.
Bogle vindt dat dit de transparantie niet ten goede komt. Deze ETF's hebben bovendien hogere risico's (waarvan beleggers zich misschien helemaal niet bewust zijn) en hogere kosten dan een klassiek indexfonds.