Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Goud kan naar 1400 dollar

Met de komst van Trump, hulp van de FED en door extra vraag uit China kan de grondstoffenrally weer beginnen.

Natuurlijk ging Hillary Clinton winnen. Maar als Donald Trump haar zou verslaan, dan zou goud weer helemaal terugkeren van weggeweest. Met zo’n onberekenbare president zouden beleggers massaal uit aandelen en obligaties vluchten naar dat glimmende goedje dat zich gemakkelijk onder de matras laat verstoppen.

En ook naar koper, zilver, zink, platina en palladium. Met goud zouden grondstoffen als categorie terugkeren van weggeweest. Dat was, in populaire taal, de wereldwijde consensus onder professionele beleggers.

Tot diep in de nacht van 8 op 9 november, toen duidelijk werd dat de steenrijke en ijdele vastgoedman had gewonnen. Inderdaad steeg de goudprijs op de negende met een procent of vier. Maar vervolgens begon de koers weer te dalen, van ongeveer 1.278 dollar per ounce naar onder de 1200 nu.

Goud het haasje

Net als zilver, zink en koper. Conclusie: alle goud-pundits hebben er net zo dramatisch naast gezeten als alle politieke pundits. Wereldwijd zien beleggers president Trump als een zegen, niet als een ramp.

Hij gaat miljarden investeren in de zwaar verwaarloosde Amerikaanse infrastructuur, die hij gaat lenen, waardoor de rente stijgt en dus ook de inflatie, en dat was precies wat we wilden, al jaren lang. En dus is goud het haasje.

Weg grondstoffenrally? Laten we het voor de zekerheid vragen aan een expert. Nitesh Shah is commodity strategist bij ETF Securities. Welk prijsdoel heeft dit Britse huis in grondstoffen-ETF’s voor goud? Shah antwoordt: “1.440 dollar per ounce.”

Verder kijken dan Trump

De laatste keer dat goud 1.400 dollar aantikte, was in juli 2013. En voor zilver? “23 dollar.” Zilver doet momenteel nog geen 16,56 dollar. Pardon? Shah legt met alle plezier zijn hoge koersdoelen uit. Zeker, ook bij ETF Securities waren ze verrast door de reacties in de financiële wereld op de verkiezingsuitslag.

“Wij dachten dat de markt een overwinning van Trump nog totaal niet had ingeprijsd.” Maar zijn team wordt betaald om iets verder te kijken en te denken dan het matje van Trump lang is.

"Wij geloven evenzeer dat er een duurzame druk omhoog is op de Amerikaanse rente en inflatie. Met of zonder Trump. Kijk alleen al naar de arbeidsmarkt, met de toenemende krapte en stijgende minimumlonen. De nieuwe president kan die ontwikkeling alleen maar helpen met zijn beloofde investeringen in infrastructuur en beperking van de immigratie, waardoor het tekort aan arbeidskrachten verder zal toenemen.”

Gouden toekomst

Op de wat langere duur hoeft dat niet per se slecht te zijn voor goud. “In de Verenigde Staten loopt de rente nu op en bijna iedereen denkt dat de Federal Reserve binnenkort zal volgen met een eigen renteverhoging,” aldus Shah.

“Wij denken dat de Fed voorlopig bewust achter de rentecurve aan zal blijven lopen. Op zijn minst gedurende geheel 2017. Dat betekent dat de reële rente laag zal blijven, en dat is goed voor goud en zilver.”

Bij ETF Securities zien ze dus een gouden toekomst voor grondstoffen. De meeste stijgen al twaalf maanden in prijs. “De afgelopen jaren hebben mijnbouwbedrijven veel te weinig geïnvesteerd in nieuwe mijnen,” zegt Shah.

Tekorten industriële metalen

Het wordt ook steeds moeilijker om nieuwe mijnen operationeel te krijgen, omdat overheden en omwonenden de gevaren voor milieu en klimaat steeds zwaarder laten wegen. Intussen blijft de vraag naar industriële metalen groeien, zeker wanneer Trump gaat bouwen.

“Het zal niet lang meer duren voordat er tekorten ontstaan. Kijk maar naar koper. Dat is de afgelopen twaalf maanden zo’n 18% in prijs gestegen.” ETF Securities staat echter niet alleen in zijn optimisme.

“Dit wordt een goed jaar voor grondstoffen- en mijnbouwaandelen,” denkt ook Ivan Moen van Optimix. “Het aanbod is krap en de vraag neemt weer toe.” Met of zonder het infrastructuurplan van Trump.

China heeft meer grondstoffen nodig

“China schakelt om naar binnenlandse consumptie,” aldus Moen. “Dat betekent ook: meer huizen bouwen.” En daar zit heel veel koper en staal in. “De Chinese economie is de grootste ter wereld en krimpen doet-ie niet. Die groeit nog steeds met 5 à 6% per jaar.”

Optimix kijkt niet alleen naar metalen. “Een vat olie kost nu 46 dollar. Dat is al 20 dollar meer dan in februari. En komend jaar raken de olievoorraden op.” Shah is net zo positief over olie. Ook al worden de OPEC-landen het misschien wel nooit eens over een productiebeperking en ook al zal president Trump zijn fracking-landgenoten alle ruimte geven.

“Fracking is een veel duurdere techniek. De frackers moeten wel hun hogere kosten terugverdienen. Een groter aanbod uit de schalievelden zal olie echt niet goedkoper maken.” En dus verhoogt Optimix de weging in zijn klantenportefeuilles van mijnbouwaandelen, olieconcerns en offshore-bedrijven. “Ook oil service providers doen het goed.”

Inflatiehedge

Wat eveneens zal helpen is de algemene verwachting bij beleggers dat de inflatie zal stijgen – in ieder geval in de VS. Stijgende prijzen spelen de producenten en leveranciers van grondstoffen in de kaart. “Commodities blijven een goede hedge tegen inflatie,” denkt ook Nitesh Shah. Zij gelden evenzeer als een cyclische belegging. Maar hun cycli duren lang en zijn hardnekkig. Een over- of ondercapaciteit in mijnbouw of olieproductie laat zich nu eenmaal niet van de ene op de andere dag corrigeren.

Daar is meestal een jaar of vijf mee gemoeid. Moen en Shah denken allebei dat de wereld aan de vooravond staat van een opgaande cyclus. Maar niet voor alle grondstoffen. Althans – daarover verschillen ze van mening.

“Voedsel- en landbouwaandelen laten wij voorlopig liggen,” zegt Moen. Foodstuffs geven ook een meer gemengd beeld te zien. Maïs en tarwe zijn de laatste twaalf maanden in prijs gedaald, soja, koffie en suiker zijn juist duurder geworden. Suiker zelfs met een derde, koffie met 30%.

Van El Niño naar La Niña

Shah is over die categorie optimistischer dan Moen. Want ook daar ziet hij een cyclische verschuiving in het verschiet. Maar dan een omslag in een klimatologische cyclus. “We zitten midden in een overgang van El Niño naar La Niña.” Zo heten de fasen in het klimaat in de Stille Oceaan op en rondom de evenaar, die elkaar voortdurend opvolgen, al weet niemand precies wanneer, of hoe lang iedere fase duurt.

Tijdens La Niña blijft de oceaan langs de westkust van Noord- en Zuid-Amerika koeler, met klimatologische gevolgen die tot in Azië voelbaar zijn. “La Niña zorgt in het algemeen voor lagere temperaturen en meer regen,” zegt Shah. “Dat is heel goed voor de landbouw. India heeft dit jaar al een goede moesson gehad.”

Meer liquiditeit

Wat ook helpt, is dat de markt in grondstoffen veel meer liquide is geworden door de opkomst van ETF’s. De handel in grondstoffen gebeurt al eeuwen in de vorm van futures, maar die werden vooral gebruikt tussen professionals onderling – de boer, mijnbouwer of olieproducent aan de ene kant en de handelaar in diens producten aan de andere kant. Dankzij ETF’s kunnen particuliere beleggers ook probleemloos in grondstoffen investeren.

“De markt is veel toegankelijker geworden,” beaamt Nitesh Shah. “Maar het voornaamste voordeel van de grotere liquiditeit is de sterk verbeterde prijsvorming van de onderliggende waarden: olie, goud, tarwe. Hun prijzen zijn veel fairer geworden.” Moen sluit af: “Wij vinden grondstoffenaandelen interessant omdat die er in alle scenario’s goed voorstaan.”

Lees ook: Beleggers geloven niet langer in goud

IEXProfs alternatieve beleggingen

 

Dit artikel is ook verschenen in IEXProfs Magazine 4 2016.


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen