Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Amerikaanse aandelen first

2017 wordt een goed jaar voor aandelenbeleggers, voorspelt cio Dominic Rossi van Fidelity International.

De stimuleringsmaatrekgelen van de nieuwe Trump-regering zullen gunstig uitwerken voor beleggers. Dat is de verwachting van Dominic Rossi (zie foto), chief investment officer van Fidelity International. Hij sluit niet uit dat er periodes zullen zijn met een verhoogde volatiliteit. Maar met de hogere groei komt er ook meer inflatie en dat is positief.

Rossi denkt dat  Trump ervoor zal zorgen dat de groei wordt aangejaagd door stimuleringsmaatregelen. De verenigde Staten kan het zich volgens Rossi veroorloven en een door de Republikeinen overheerst Huis van Afgevaardigden zal de nieuwe president het voordeel van de twijfel geven. Rossi verwijst naar het verleden toen presidenten als Ronald Reagan en George W. Bush ook de tekorten lieten oplopen.

Amerika eerst

De extra Amerikaanse uitgaven zijn een probaat middel om het wereldwijde spaaroverschot effectief te gebruiken. Een van de resultaten zal zijn dat de reële rente eindelijk weer zal stijgen. Dat zal ervoor zorgen dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente minder snel hoeft te laten stijgen,. De hogere reële rente zorgt er immers voor dat de geld- en kapitaalmarkten krapper worden.

Vooral Amerikaanse aandelen zullen profiteren van het America First-beleid van Trump. Rossi ziet de winsten gemiddeld met 12% stijgen, mede geholpen door lagere belastingen. Mocht er ook nog een deal komen waarbij de grote Amerikaaanse multinationals hun in belastingparadijzen gestalde geld repatriëren, dan is het voor beleggers in Amerikaanse aandelen nog meer feest.

Risico's opkomende markten

Opkomende markten zullen indirect profiteren van de Amerikaanse groei. Er zal immers meer vraag naar grondstoffen en buitenlandse producten ontstaan. Daarbij wordt echter wel uitgegaan van een scenario waarbij er geen handelsbeperkingen worden doorgevoerd. De kans daarop is echter volgens Rossi niet te verwaarlozen.

Een duurdere dollar, als gevolg van de sterkere Amerikaanse economie, betekent echter dat vooral landen die van grondstoffen afhankelijk zijn het komende jaar extra inkomsten tegemoet kunnen zien.

Sectorkansen

Rossi is het meest enthousiast over de financiële sector,  farmabedrijven en tech. De financiële sector profiteert volgens hem van de hogere rente en kan mogelijk weer een wat hoger rendement laten zien. De farmabedrijven halen opgelucht adem nu de strengere regelgeving van een Clinton-regering geen werkelijkheid wordt. Rossi blijft daarnaast vertrouwen houden in technologie-aandelen. Hij heeft een voorkeur voor de sterkste bedrijven in deze sector.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's