Nieuws

Grijze zwanen van Nomura

Nomura heeft de belangrijkste gevaren voor de wereldeconomie op een rijtje gezet. Dat levert geen zwarte, maar grijze zwanen op.

Nomura heeft de belangrijkste gevaren voor de wereldeconomie op een rijtje gezet. Dat levert geen zwarte, maar grijze zwanen op, aldus Bloomberg.

Het gaat om risico's die niet als het meest voor de hand liggende scenario worden gezien. Dat wil echter geenszins zeggen dat deze scenario's geen werkelijkheid kunnen worden. Een jaar geleden werden Brexit en de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten als dergelijke risico's beschouwd.

Beleggers zijn dus gewaarschuwd, aldus Nomura.

 1. De militaire agressie van Rusland wordt als het belangrijkste risico voor het komende jaar beschouwd. Een militaire invasie in Oost-Europa wordt als niet erg waarschijnlijk beschouwd. Maar verkiezingen van populistische leiders in Oost-Europa en een veranderende politiek van de Verenigde Staten kunnen de fundamenten leggen voor een dergelijke invasie in de toekomst.

 2. Wie weet of de stimuleringspolitiek van Trump geen gevolgen zal hebben voor de Amerikaanse productiviteit. Nomura acht het mogelijk dat deze productiviteit ineens flink zal stijgen. Dat zal gevolgen hebben voor het Amerikaanse rentebeleid en de waardering van aandelen.

 3. Wat gaat er gebeuren als China het wisselkoersbeleid overboord gooit en de yuan laat zweven? Het zou ervoor zorgen dat de handelsbalans van China door elkaar wordt geschud. De kans erop is trouwens klein. Een waardevermindering van de yuan is wel waarschijnlijk.

 4. De Britse premier Theresa May zegt wel dat Brexit Brexit betekent, maar er is een kans dat het hele proces dit jaar ontrafelt. Dat kan als het Lagerhuis de plannen dwarsboomt. Maar het is ook mogelijk dat er nog serieuze concessies van de zijde van de EU komen.

 5. De uitstroom van kapitaal uit ontwikkelingslanden kan tot stilstand worden gebracht door allerlei beschermingsmaatregelen. Ook los van de beschermingsmaatregelen zelf zijn de gevolgen van de onevenwichtigheden een belangrijk risico.

In het Bloomberg-artikel worden nog vijf andere belangrijke risico's genoemd.

 1. Een stijgende Japanse inflatie.
 2. Een crisis voor de kantoren die kapitaalmarkttransacties afwikkelen.
 3. Het einde van Abenomics.
 4. Een gevecht tussen Trump en de Fed.
 5. En het verdwijnen van cash geld uit de dagelijkse economie.

De kans hierop is allemaal niet erg groot, maar dat betekent allerminst dat het onmogelijk is, aldus Nomura. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

  Outlook 2022