Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Inflation-linker in de schijnwerpers

Voor bodemvissers lijkt de tijd aangebroken om inflation linked bonds op te pikken.

In de vele researchrapporten die mij passeren, valt mijn oog steeds vaker op het woord inflatie. Het researchplatform OpinioPro analyseert hoe vaak een woord in de researchrapporten van financiële instellingen naar voren komt.

Daarnaast houdt het platform bij hoeveel er daadwerkelijk over inflatie gelezen wordt. Dat bevestigt dat er sinds de zomer er een stijgende tendens is van het gebruik van het woord inflatie. Daarnaast is de trend te zien dat deze inflatiegerelateerde rapporten gelezen worden.

Naast aandacht voor inflatie in onderzoek is het ook interessant te weten wat de veranderingen bij de aanbevelingen voor inflation linked bonds. Ook hier neemt het aantal positieve opiniewijzigingen toe.

 

Afgelopen maand is de aanbeveling overwegen gestegen naar 47,8%, de hoogste score sinds de start van de Asset Allocatie Consensus in 2012. Hierdoor is de consensusopinie ook omgeslagen naar overwegen.

Profiteren van stijgende inflatie

Gezien de gestegen aandacht voor inflatie en de opwaarts bijgestelde aanbevelingen voor inflation linked bonds is de vraag: wat doen beleggers nu echt? Het analyseren van fund flows is als in de achteruitkijk spiegel kijken, maar geven wel antwoord op deze vraag.

De afgelopen maanden is er substantieel veel inflow voor de categorie inflation linked bonds. In november was zelfs sprake van de grootste instroom sinds 2012.

 

Dit lijkt het beeld te bevestigen dat beleggers deze beleggingscategorie echt gebruiken om van een stijgende inflatie te profiteren. Het is een dooddoener, maar timing is alles. Het kenmerk van inflation linked bonds is een lange duration. Nu de rente sinds tijden stijgt, krijgt deze obligatiecategorie het al twee maanden zwaar voor de kiezen.

Voor bodemvissers lijkt de tijd aangebroken om inflation linked bonds op te pikken.


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen