Nieuws

Passief nog altijd te duur

Passieve beleggers in een populaire Britse index wordt tot zestien keer meer kosten in rekening gebracht dan noodzakelijk.

Passieve beleggers in een populaire Britse index wordt tot zestien keer meer kosten in rekening gebracht dan noodzakelijk. 12% van het passief belegde vermogen in de Investment Management Association UK All Companies sector is belegd in slechts vijf fondsen met een lopende kostenfactor van meer dan 1%, zo ontdekte onderzoeks- en adviesbureau Square Mile. In deze index van grote Britse bedrijven is 193 miljard euro belegd.

De verschillen in kosten die passieve fondsen in rekening brengen zijn groot. Het meest dure fonds met de IMA UK All Companies sector als onderliggende waarde heeft een lopende kostenfactor van 1,43%, tegen 0,06% voor het goedkoopste.

Volgens hoofdonderzoek Victoria Hasler van Square Mile is er geen rechtvaardiging voor de hoge kosten, die sommige passieve fondsen in rekening brengen. “Als de vijf duurste fondsen hun lopende kostenfactor met 0,3% zouden verlagen, moet het vermogen onder beheer bijna 18 miljard euro stijgen om de inkomsten op peil te houden voor de uitgevende partijen.”

Als de lopende kostenfactor van deze fondsen teruggebracht zou worden naar 0,3% dan verliezen de aanbieders van deze indexfondsen 54 miljoen euro aan inkomsten, rekende Square Mile uit.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen