Nieuws

Hulp in moeilijke obligatietijden

Wat als obligatiebelegger te doen nu de rentes overal stijgen? Twee experts schetsen de overgebleven kansen.

Het zijn lastige tijden voor obligatiebeleggers. Alles wijst erop dat het grote obligatiefeest na 30 jaar ten einde is. Niet langer gaan de rentes omlaag, maar sinds deze zomer bewegen ze juist omhoog. Neem de Nederlandse tienjaars.

Die steeg van 0% in augustus naar 0,5% nu. Nog harder ging het met de Amerikaanse rente. De tienjaars Treasuries sprong van 1,45% in augustus naar 2,40% nu. Dat zijn heftige bewegingen, die forse koersdalingen in de obligatiemarkt hebben veroorzaakt.

Hoe kunnen obligatiebeleggers, die graag rendement willen blijven maken, het beste reageren op deze nieuwe obligatietrend? Dat is de vraag waar twee experts zich over mogen buigen. 

"Wij zetten vooral in op Europese investment grade"

Mary Pieterse-Bloem, hoofd obligaties en portfeuillebeheer ABN Amro private banking internationaal is blij dat ABN Amro het advies voor obligaties al een tijdje geleden op onderwogen heeft gezet. Dat advies blijft staan. Daar heeft Pieterse-Bloem geen enkele twijfel over. "In 2017 gaan de rentes verder omhoog, waarbij de VS voorop loopt."

De oplopende rentes maken het volgens Pieterse-Bloem inderdaad lastig om nog rendement te maken. "Actief beheer is nu meer dan ooit gevraagd. Elk event is een kans."

Volgend jaar hebben we in Europa tal van verkiezingen waar obligatiebeleggers hun voordeel mee kunnen doen. "Toen het Italiaanse referendum onlangs op een nee uitdraaide, zijn we dezelfde ochtend Italiaanse obligaties gaan kopen."

Neutrale duratie

Staatsobligaties met lange looptijden hebben nu even niet de voorkeur van ABN Amro. Integendeel. Het kleine gedeelte van de ABN Amro's obligatieportefeuille dat nog voor staatsobligaties is voortbestemd, bestaat uit papier met een neutrale duratie. Obligaties met looptijden van meer dan 4,5 jaar komen er niet langer in.

Enthousiaster is Pieterse-Bloem over inflatie gelinkte obligaties en high yieldobligaties. Niet dat junkbonds zo goed gedijen in tijden van stijgende rentes, maar een groeiende economie beperkt het aantal defaults en dat is ook wat waard. Inflatie gelinkte obligaties profiteren, de naam zegt het al, van oplopende inflatie.

Emerging Markets debt? Die obligtaies staan op een sell. "Zowel een gematigde Trump als een minder gematigde Trump pakt niet goed uit voor schuld uit de opkomende markt. Een verdere versterking van de dollar gaat ten koste van het rendement. Stuurt Trump op handelsoorlogen af, dan komen deze obligaties nog veel sterker onder druk te staan."

Maar, mochten de koersen van EMD in 2017 genoeg zijn gedaald, dan aarzelt ABN Amro niet om wederom de EMD-markt te betreden. Eigenlijk is er maar een categorie obligtaties waar ABN Amro nu nog echt veel in ziet en dat zijn Europese bedrijfsobligaties van de betere kwaliteit. "Dankzij de ECB is er altijd een grote actieve koper in deze markt. Wij rekenen erop dat de ECB zijn opkoopprogramma zal verlengen."

Modelobligatieportefeuille van ABN Amro in 2017
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

"Er komt geen crash, maar de rentes gaan wel verder omhoog"

Even verderop in Brussel buigt Nicolas Forest, hoofd fixed income van het Belgisch-Franse belegigngshuis Candriam, zich over de obligatiemarkt.

"De bullmarkt in obligaties is ten einde gekomen. Daar zijn we van overtuigd. Lage inflatie en ruime monetair beleid waren verantwoordelijk voor de rally in obligaties. Beide aanjagers hebben hun beste tijd gehad. De monetaire verruiming heeft zijn grenzen bereikt. De ECB koopt minder obligaties op. Wij verwachten dat de FED tussen nu en eind volgend jaar de rente driemaal verhoogt."

Tal van factoren zullen volgens Forest de inflatie omhoog stuwen. Stijgende grondstoffenprijzen en hogere loonkosten maken een defintief einde aan de deflatie-angst. In China is niet langer sprake van deflatie.

Deglobalisatie stuwt inflatie

De hoge zorgverzekeringskosten maken het Amerikaanse leven duurder. Ook de komst van Trump en de dreigende Brexit helpen mee. "Deglobalisatie stuwt inflatie", vertelt Forest."Dat is op de korte termijn niet erg. In die zin is inflatie net als alcoholisme. Het begint altijd met de positieve effecten."

Net als ABN Amro biedt Candriam de stijgende inflatie het hoofd door in te zetten op inflation linked bonds en door obligaties van financials en verzekeraars te kopen. "Die hebben immers baat bij hogere rentes."

Ook ziet Candriam nog waarde in high yield. Daarnaast biedt EMD, mits in lokale valuta's, volgens Candriam nog kansen. Forest: "De slechtste keuze nu is om te beleggen in staatsobligaties."

 

De obligatiekansen volgens Candriam
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Lees ook de optimistische obligatiemening van Ben Carlson


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie