Nieuws

Waanzinnige voorspellingen

Saxo Bank steekt de nek uit in zijn outlook voor 2017. Zoals: Brexit wordt Bremain. En: Italiaanse banken verslaan markt.

Elk jaar weer komt Saxo Bank met zijn tien outreageous predictions, die hoe waanzinnig ze ook zijn, wel kunnen uitkomen. Vorig jaar zat Saxo Bank er even waanzinnig naast. De voorspellingen voor 2016 - dollar verzwakt tegenover euro, Democraten verpulveren Republikeinen én olieprijs terug naar 100 dollar - waren precies verkeerd. 

Dit zijn de tien voorspellingen voor 2017:

 1. De Chinese economie groeit met 8% en de beurs van Shanghai doorbreekt de 8000 puntengrens. Want: door hevige stimuleringsmaatregelen slaat het Chinese volk massaal aan het consumeren. 
 2. FED zet de tienjaarsrente vast op 1,5%. Want: het testosteronbeleid van Trump zorgt voor paniek waardoor de FED wel moet ingrijpen en besluit om, net als de Bank of Japan, de rentecurve te controleren. 
 3. Ai, faillissementen onder high yieldbedrijven overstijgen de 25%. Want: rentes stijgen door extra overheidsbestedingen en vluchtende obligatiebeleggers. High yieldbedrijven die zich moeten herfinancieren, slagen daar niet langer in.
 4. Brexit wordt Bremain. Want: de EU doet tijdens de onderhandelingen zo veel water bij de wijn dat een Brexit niet van de grond komt. 
 5. Koperprijs klapt in elkaar. Want: door het nieuwe protectionisme van de VS neemt de wereldwijde vraag naar koper drastisch af. 
 6. Bitcoin verdrievoudigd in waarde. Want: Door de steeds sterker wordende dollar kijken met name de opkomende markten naar een andere munt die de dollar kan vervangen. Van die zoektocht profiteert bitcoin het meest. 
 7. Amerikaanse beursgenoteerde gezondheidssector verliest 50% van de huidige waarde. Want: ook de regering Trump wil de peperdure Amerikaanse gezondheidszorg goedkoper krijgen.
 8. Canadese dollar verliest 30% waarde. Want: hogere rentes zorgen voor een ineenstoring van de Canadese huizenmarkt waardoor de Canedese centrale bank moet bijspringen met het injecteren van extra kapitaal.
 9. Niets rendeert beter dan Italiaanse banken. Want: door problemen bij de Duitse banken krijgen ook de italiaanse banken eindelijk de noodzakelijke hulp om weer gezond te worden.
 10. De EU geeft voor het eerst EU-obligaties uit. Want: door de populistische revolte komen Europese overheden, maar ook de EU zelf, met royale bestedingsplannen. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

  Impact beleggen