Nieuws

Pensioenfondsen vrezen populisme

Europese pensioenfondsen vrezen dat populisme in plaats van economische ontwikkelingen de rendementen in de komende jaren drijven

Europese pensioenfondsen vrezen dat populisme in plaats van economische ontwikkelingen de rendementen in de komende jaren drijven

Als deze politieke ontwikkeling verder gestalte krijgt, geeft 57% de voorkeur aan wereldaandelen en 50% aan infrastructuur, blijkt uit een onderzoek van Amundi en Create Research onder 169 Europese pensioenfondsen, goed voor een gezamenlijke pot van 1.760 miljard euro. Daarna volgen alternatieve credit (46%) en private equity (42%).

Valutafondsen en grondstoffen worden gezien als value trap, terwijl Japanse aandelen en Amerikaanse staatsobligaties als overgewaardeerd worden bestempeld.

Innovatie

Doordat monetair beleid van centrale banken de waarderingen van assetclasses uit het lood heeft geslagen, zien pensioenfondsen innovatie als sleutel voor toekomstig succes. Low carbon-strategieën en ESG-initiatieven worden gezien als game changers doordat financiële markten in toenemende mate recent klimaatdoelen inprijzen. Andere innovaties die worden genoemd zijn factorbeleggen, multi-asset class fondsen en ETF’s.

De pensioenfondsen zijn gevraagd naar de gevolgen van het populistisch nationalisme in de komende jaren, de asset classes het beste aansluiten op dit politieke klimaat en welke innovaties op het gebied van beleggen voor acceptabele resultaten kunnen zorgen in een volatiele omgeving.

Het politieke klimaat baart Europese pensioenfondsen zorgen. De extra onzekerheid die de Brexit creëert, zien zij als tegenwind voor de mondiale groei. Het is volgens 54% een demper op de verwachte rendementen, terwijl 68% op lagere dekkingsgraden rekent. 92% van de respondenten verwacht verhoogde volatiliteit in de komende drie jaar, terwijl 76% er rekening mee houdt dat prijzen geen fundamentals zullen weerspiegelen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie