Nieuws

Yes! De winsten stijgen weer

Andrew Milligan van Standard Life Investments is vooral optimistisch over het herstel van de bedrijfswinsten.

Andrew Milligan, hoofdstrateeg van Standard Life Investments, ziet de politieke onzekerheden groeien, maat liever vestigt hij zijn aandacht op de groeiende bedrijfswinsten. Dit zijn de belangrijkste conclusie in de publicatie Politics, policy and profits.

De afgelopen periode van lage wereldwijde economische groei werd gekenmerkt door afnemende winsten van met name bedrijven actief in de grondstoffen en financiële sector. Op zich is dat genoeg voor een economische recessie. Dat die er niet is gekomen, is volgens Milligan te danken aan een mix van extreem ruim monetair beleid, lagere investeringen, gematigde loongroei en de mogelijkheid die bedrijven hielden om te lenen op de kredietmarkten.

Milligan: "Het goede nieuws is dat de bedrijfswinstenrecessie ten einde lijkt te komen. Analisten verwachten een groei van de bedrijfswinsten van 12% voor 2017. Gaandeweg zal nog wel een aantal downgrades hierop volgen, maar in het algemeen ziet het totaalplaatje er rooskleurig uit." Hoe rooskleurig wordt bepaald door de relatie tussen prijzen van input en output, lonen en productiviteitsgroei, en de verandering in energiekosten en de mate waarin de US dollar stijgt.

Politieke stress neemt toe

De financiële markten komen volgens Milligan meer en meer in de greep van politieke stress. Onverwachte uitkomsten bij aanstaande verkiezingen kunnen leiden tot aanpassing van grensoverschrijdend verkeer van kapitaal, arbeid, goederen en diensten. Milligan: "Populisme is een sterke trend in veel landen. Overheden staan onder toenemende druk om bevolking te beschermen tegen de negatieve effecten van globalisatie, zoals migratie en unfair trade. De onzekerheid voor beleggers is daarmee aanzienlijk gestegen." 

Milligan ziet maar weinig vooruitgang in structurele hervormingen, die nodig zijn om de lage inflatie te keren. Wel is er progressie zichtbaar in het begrotingsbeleid dat overheden voeren. Centrale banken roepen al langer dat naast een ruim monetair beleid ook meer overheidsbestedingen nodig zijn. "Japan is een goed voorbeeld van deze omslag. De beleidsmakers bouwen QQE af en zetten meer in op een stimulerende rol van de overheid om de groei in 2017 aan te jagen. In meer landen wordt serieus gesproken over een stimulerend begrotingsbeleid in combinatie met een ruim monetair beleid"

Net als de rest van het economengilde verwacht Milligan dat de Fed de rente in december zal verhogen en vervolgens in 2017 langzaam verder naar een hoger niveau zal tillen. De BoJ zal niet bewegen tenzij de Japanse yen flink gaat stijgen. De grote onzekere factor is volgens Milligan de ECB. Standard Life Investments gaat er nog altijd vanuit dat QE na maart 2017 wordt voortgezet, omdat de kerninflatie nog niet in de buurt van de doelstelling is. Maar waarschijnlijk zal het tempo waarin de ECB obligaties opkoopt, worden vertraagd, omdat de hoeveelheid obligaties die de ECB kan bezitten niet onbeperkt is.

Beleggingsvisie

De financiële markten staan op een belangrijk kruispunt. Er is de laatste tijd een rotatie gaande van dure dividendaandelen richting meer cyclische sectoren. Voor Milligan is duurzaam rendement de belangrijkste leidraad. Standard Life Investments blijft onderwogen in cash en overwogen in assets die inkomen genereren, zoals high yield obligaties, opkomende markten schulden en beursgenoteerd Europees vastgoed.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Online magazine ETF's