Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Amerikaanse smallcaps geliefd

Amerikaanse smallcaps zijn al vijf jaar aan een opmars bezig. Zet Donald Trump een turbo op de kleinere bedrijven in de VS?

De CEO verdient vier ton in dollars, zijn medebestuurders de helft minder. Kleine krabbelaars zijn dat, in Amerikaanse ogen. Maar de heren denken dit jaar een omzet te halen van rond de 325 miljoen dollar, 8,5% meer dan in 2015. De brutowinst zal op of iets onder de zeventig miljoen dollar uitkomen. Dat is 16% meer dan in 2015 en resulteert in een winstmarge van meer dan 20%.

Het gaat hier over Tile Shop Holdings, een Amerikaans winkelbedrijf in tegels. “Wij hebben Tile Shop al een tijd in portefeuille,” zegt Eric Papesh van T. Rowe Price. “Wij denken dat ze nog een tijdje zullen doorgroeien. Tile Shop beheerst een kunstje dat zijn rivalen nog niet onder de knie hebben.”

Oké. Tegels dus. En gereedschappen. En een merk soda dat niemand kent, maar dat al meer dan honderd jaar bestaat. Welkom in de slaapverwekkende wereld van de Amerikaanse smallcaps. Inderdaad, Silicon Valley is spannender. Maar daar wordt vooral geld verbrand.

Smallcaps gulden middenweg

Misschien hebben we ons de laatste jaren iets teveel glitter in de ogen laten strooien door hippe bedrijven als Tesla en Airbnb. Tijdens de donderslag bij heldere hemel die Trumprally heet, steeg de Russell 2000-index, dé benchmark voor US smallcaps, met 11% naar een record van 1.347 punten. De S&P 500 won niet meer dan 3,4%.

Smallcaps zijn al vijf jaar aan een opmars bezig. Hij lijkt bijna retorisch, de vraag die IEXProfs deze week stelde aan drie experts in de vestzakfondsen: zet Trump een turbo op Amerikaanse smallcaps? En zijn die niet nu al te duur?

Tijdens een recent seminar presenteerde Roelof Salomons van Kempen Capital Management Amerikaanse smallcaps als een gulden middenweg voor de post-Trump-beleggers. Want het straatfeest dat Wall Street viert sinds 9 november kan eindigen in een stevige kater, benadrukte hij. Fijn dat rente en inflatie weer stijgen, en de Amerikaanse economie nog wat harder groeit. Maar de dollar stijgt ook hard, en met een ongeleid projectiel als Trump in het Witte Huis kan het treintje gemakkelijk ontsporen.

VS groeit gewoon harder

Smallcaps profiteren vooral van die harde dollar en groeien ook het hardst zolang het goed gaat. En ze profiteren meer van de boom in grondstoffen die zich nu ook aftekent: smallcaps zitten meer in de echte wereld dan in de nullen en enen. “Koop alles dat pijn doet als het op je voet valt,” adviseert Salomons dan ook.

Vincent Juvyns van JPMorgan AM is het met hem eens. “Wij hebben nog altijd een voorkeur voor Amerikaanse aandelen. En daarbinnen zijn we al enige maanden overwogen in smallcaps.” Amerikaanse aandelen duur? “De VS groeien gewoon harder dan Europa en Trump maakt het businessperspectief voorlopig nog beter.”

T. Rowe Price is in zekere zin al 56 jaar lang overwogen in smallcaps. Dit Amerikaanse huis van ouderwetse stockpickers begon in 1960 als een van de eerste met de exploratie van het omvangrijke en vanwege de aard van de beestjes sterk versnipperde domein van het beursgenoteerde MKB in de VS. “Wij zetten er gewoon heel veel mensen op die heel grondig hun huiswerk doen,” zegt Eric Papesh.

Sterke dollar is goed

T. Rowe Price verdient jaar in, jaar uit procentpunten bovenop de benchmarks voor zijn portefeuilles waarin het wereldwijd 812 miljard dollar beheert. En de beste outperformer is het departement smallcaps: gemiddeld meer dan 2% per jaar. Echte stockpickers stick to the fundamentals en houden zich verre van vulkaandansjes als de Trump-rally.

Lees ook: Trumprally niets voor Comgest

“De markt viert een groeistrategie die nog gerealiseerd moet worden. Eerst maar eens zien wat er van Trumps beloftes terechtkomt. En veel van wat hij wil is ook zeer schadelijk voor de economie: protectionisme, immigranten verjagen, de Fed de mond snoeren,” aldus Papesh. Met Salomons betoogt Papesh dat de beste Amerikaanse smallcaps goed zullen presteren ongeacht of Trumpflation goed of slecht uitpakt.

“De effecten verschillen natuurlijk per sector en smallcaps beslaan alle denkbare sectoren,” tekent hij aan. “Maar in het algemeen kun je wel stellen dat smallcaps meer zullen profiteren als de groei aanhoudt of nog sterker wordt. Omdat de sterke dollar juist goed voor hen is, en omdat zij meer baat hebben bij de belastingverlaging die Trump belooft.”

Smallcaps zijn riskanter

En de uitblinkers in dit veld zullen ook minder lijden als de rally ontspoort. Ja, als sector zijn smallcaps riskanter en volatieler dan grote aandelen. Maar als je de beste bedrijven eruit pikt, kun je je drawdowns juist beperken. In zijn verliesjaren scoorde de smallcaps-strategie van T. Rowe Price beter ten opzichte van zijn benchmark dan twee van zijn drie large cap-strategieën.

Veel smallcap-bedrijven maken spullen die iedereen blijft kopen, hoe slecht het ook gaat. Zoals Church & Dwight, het bedrijf van dat sodamerk, Arm & Hammer genaamd. “Zij maken soda, wasmiddelen en condooms,” vertelt Papesh. “Veel smallcaps concentreren zich op één, twee of drie producten.” Met 3,4 miljard dollar omzet is Church & Dwight nog een relatief gigantje.

“Een ondergrens hanteren wij niet. Onder de kleintjes vind je ook de mooiste groeiparels. Als je maar goed zoekt. We love to go downcap.” Net als Papesh en Salomons wil Juvyns eerst zien wat Donald Trump doet en dan pas geloven wat hij belooft.

Lenen bij de Chinezen

“Het is een zware overreactie, die rally van de laatste weken. Trump kan echt niet zo maar alles veranderen. De belastingverlaging kan snel worden gerealiseerd. Maar als hij zijn infrastructuurplan door het Congres geduwd krijgt, zien we de eerste effecten pas over een jaar.”

Anderzijds gelooft Juvyns niet dat het zo’n vaart zal lopen met de kapitaalvernietiging die Trump óók voorstaat. “Die muur langs de grens met Mexico … De Amerikaanse bouw telt 250.000 vacatures. Wie denk je dat die gaan opvullen?” Een handelsoorlog met China? “Trump wil toch meer lenen? Dat zal hij bij de Chinezen moeten doen. Die houden nu al anderhalf biljoen dollar aan Treasuries.”


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie