Nieuws

Hedgefondsreplica's beste werkgevers

In het verleden waren hedgefondsen de beste werkgevers voor handelaren. Tegenwoordig zijn dat de replica-hedgefondsen.

In het verleden waren hedgefondsen de beste werkgevers voor handelaren. Tegenwoordig zijn dat de replicafondsen, aldus Efinancialcareers. Zij beschrijven de verschuivende trend binnen vermogensbeheer.

Voor het eerst wordt er meer belegd in beursgenoteerde indexfondsen (ETF’s) dan in hedgefondsen. Het in ETF’s belegde vermogen stijgt sterk en bedraagt op dit moment ruim 3200 miljard dollar. Het vermogen van hedgefondsen staat onder druk en is gedaald tot minder dan 3000 miljard dollar.

De laatste trend op het gebied van de beursgenoteerde indexfondsen zijn de indexfondsen die hedgefondsen kopiëren. Goldman Sachs introduceerde dit najaar een dergelijk fonds. Het fonds belegt in de door hedgefondsen meest gebruikte aandelen.

Nieuwe kopiefondsen

Recent is ook J.P. Morgan een dergelijk fonds gestart. Citi heeft al een vergelijkbaar fonds sinds 2011. Dit heeft gevolgen voor de positie van handelaren. Banken doen er alles aan om de beste handelaren in dienst te krijgen.

Ze zijn op zoek naar handelaren die in staat zijn om logaritmische modellen op te zetten. Het gaat vooral om jongeren die een studie wiskunde, statistiek of computerwetenschappen achter de rug hebben. Ze kunnen reken en op een startsalaris tussen 60.000 pond en 100.000 pond.

Daarnaast hebben ze nog recht op een bonus die afhankelijk is van de gemaakte winst. Hierbij gaat het om beginnerssalarissen. Ook in de topechelons van de handelaarsposities is het echter onrustig.

Banken vullen gat

Goldman Sachs nam bijvoorbeeld Quentin Cézard over van SocGen. J.P. Morgan zorgde ervoor dat Amber Ghadder intern de overstap maakt naar de zogenoemde systeemhandel. Morgan Stanley nam Marco Signoretti over van Deutsche Bank.

Volgens een senior handelaar bij een Europese bank gaat het om een zeer competitieve nieuwe markt. “Banken zijn druk bezig om fondsen te creëren die puur op algoritmische modellen zijn gebaseerd. Beleggers vragen zich steeds vaker af of ze waar voor hun geld krijgen bij hedgefondsen. Banken proberen het gat dat ontstaat in te vullen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie