Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Extraatjes zoeken in Europa

Nordea ziet drie sterren schijnen boven de Europese kerststal: covered bonds, bedrijfsobligaties en enkele aandelen.

“Europese covered bonds worden gebruikt voor diversificatie. De dertig tot veertig basispunten die deze obligaties jaarlijks opleveren, maakt actief beheer zinloos,” vat Johannes Haubrich, productspecialist Europese covered bonds, de heersende gedachte onder beleggers samen over door hypothecaire of andersoortige leningen gedekt schuldpapier die belangrijke financieringsinstrumenten zijn voor banken.

Covered bonds of pandbrieven maken dankzij hun deelname aan het opkoopprogramma van de ECB een prima jaar door, waarin spreads zijn ingeklonken. Dat geldt evengoed voor staatsobligaties, die een vergelijkbare zekerheid bieden, toch liggen rendementen van obligaties met onderpand enkele tientallen basispunten hoger. “Bij faillissementen van uitgevende partijen tussen 2008 en 2014 hebben beleggers niets verloren,” zegt Haubrich.

Doordat de covered bondmarkt inefficiënt is dienen zich regelmatig kansen aan voor het Nordea European Covered Bond Fund. Haubrich geeft als voorbeeld de Oostenrijkse bank KA Finanz, dat tijdelijk geen rating heeft als het eind vorig jaar van kredietbeoordelaar ruilt. “In de overbruggingsperiode loopt de spread op, die na het verkrijgen van de nieuwe rating tot onder het eerdere niveau daalt. Op deze manier kunnen 100-200 basispunten aan extra rendement worden gecreëerd boven de benchmark.”

Bedrijfsobligaties

Het Nordea European Cross Credit Fund van portfoliomanager Jan Sørensen houdt het simpel. Het streeft een total returnstrategie na met een portefeuille die voor twee derde deel is belegd in high yieldobligaties met een tot drie B’s als creditrating, en de rest in credits. De maximale blootstelling aan een uitgevende partij is 5%, banken en verzekeraars zijn uitgesloten en obligaties worden aangehouden tot aan hun einddatum.

Kansen dienen zich aan als sprake is van een mismatch tussen het kredietoordeel van uitgevende partijen en het daadwerkelijke kredietrisico. Sørensen kijkt op dit moment met name naar het BB-segment van de Europese high yieldmarkt, terwijl hij risicovolle bedrijfsobligaties met enkele B mijdt. “Zowel de mate van schuld in verhouding tot de inkomsten, als de tijd nodig is om schuld af te lossen, is verbeterd in het geval van BB. Bij obligaties met een enkele B-rating zijn beide ratio’s juist verslechterd.”

Set verwachtingen

Geen waarde- of groeiaandelen, maar een ‘set verwachtingen’ belandt in de portefeuille van het Nordea European Focus Equity Fund van Kasper Elmgreen. Markten begrijpen de drijvende krachten achter (houdbare)omzetgroei, winstmarges vaak niet en schatten risico’s vaak verkeerd in, zegt hij. Hij geeft als voorbeeld de Ierse prijsvechter Ryanair. “Beleggers kijken naar de lage groei in Europa en onderschatten de omzetgroei.”

Elmgreen beheert een geconcentreerde portfolio 35 tot 45 Europese aandelen die uit vijf zogeheten supersectoren kunnen komen: defensief, grondstoffen, cyclisch, financials en gereguleerd (nutsbedrijven & telecom). De indeling moet ervoor zorgen dat de analisten achter het fonds meer als beleggers gaan denken in plaats van zich alleen te richten op de dertien sectoren die indexaanbieder MSCI voorstaat. Ook is er voor ieder idee een advocaat en een duivel. “Wij hebben een eerste verantwoordelijke analist die pleit en een tweede analist die de ander uitdaagt op het idee. Zo hopen we sterke voorkeuren uit te sluiten.”

Groei toerisme

Elmgreen geeft als voorbeeld van een ‘excellent aandeel’ Merlin Entertainments, na Walt Disney de grootste pretparkenuitbater ter wereld. Het bedrijf, dat onder meer Madame Tussauds, London Eye, Sealife en Legoland uitbaat, gaat gedisciplineerd met zijn kapitaal om en streeft een Return on Investment (ROI) van minimaal 20% na op de bedrijven die het exploiteert.

“In belangrijke Europese hoofdsteden groeit het toerisme. Merlin verkoopt ze een ticket voor rondrit langs alle attracties met de bus en geeft bij aankoop van een buskaartje korting op Madame Tussauds. Veel omzet wordt in het Verenigd Koninkrijk behaald. De goedkope pond zorgt voor extra toeristen en inkomsten.”

“Voor onze ideeën bestaat geen magische formule, het is hard werken: We focussen op de fundamentals van bedrijven, willen sectorneutraal zijn en denken dat de volatiliteit kansen biedt,” besluit Elmgreen.


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Assetallocatie