Nieuws

Morgan Stanley gelooft in Japan

De sterke dollar en hogere bestedingen in de VS zijn voor Japanse exportaandelen een koopsignaal, aldus Morgan Stanley.

De Japanse Nikkei-index is sinds juni al met 20% opgelopen en het einde is nog niet in zicht. De sterke dollar en een inflationair begrotingsbeleid in de Verenigde Staten zullen de markt verder doen stijgen.

Dat zegt Morgan Stanley in een deze week gepubliceerde update over Japan. Morgan Stanley was lange tijd negatief over Japan, net als een aantal andere banken en met recht want de beurs begon het jaar ook slecht.

Maar na de overwinning van Donald Trump in de Verenigde Staten ziet het er een stuk beter uit. Morgan Stanley heeft daarom zijn call voor Japan in een klap verhoogd van underweight naar overweight. Het koersdoel voor de Topix-index gaat van 1190 naar 1800. De Topix sloot maandag op 1468.

Sterke dollar

“Wij zien duidelijke tekenen dat beleggers het vertrouwen in Japan beginnen terug te krijgen,” zegt Morgan Stanley. Dat valt duidelijk af te lezen aan het vermogen dat beleggers verplaatsen van fondsen uit opkomende markten naar Japanse aandelenfondsen.

De grote drijvende kracht achter deze beweging is volgens Morgan Stanley de sterke dollar die negatief is voor exportbedrijven uit de opkomende markten, maar positief voor de meer sophisticated Japanse exportsector. 

De exportaandelen zijn dan ook de grote favoriet van Morgan Stanley. “We prefereren deze aandelen boven bedrijven gericht zijn op de binnenlandse markt.” Deze laatste groep bedrijven kunnen volgens Morgan Stanley ook de nadelige effecten ondervinden van een zwakkere yen. Verder behoort ook de verzekeringssector tot de favorieten van Morgan Stanley.

Bank of Japan

Er is nog andere reden voor Morgan Stanley om positief te zijn over Japan. Het heeft er alle schijn van dat naast de inflow van beleggerskapitaal uit het buitenland ook de Bank of Japan en het Japanse overheidspensioenfonds GPIF massaal effecten blijven kopen.

De Japanse centrale bank heeft aangekondigd dit jaar voor 53,6 miljard dollar aan ETF’ste willen kopen. De verwachting is dat GPIF voor 29 miljard dollar aan aandelen zal kopen.

Morgan Stanley is niet de enige die zijn mening over Japan drastisch heeft verhoogd. Hetzelfde geldt voor JPMorgan. Beide banken hebben tegelijkertijd hun oordeel over de opkomende markten verlaagd naar underweight.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie