Nieuws

BlackRock verkiest VS boven Europa

De Amerikaanse beleggingsgigant BlackRock kiest vanwege de politieke risico's in Europa liever Amerikaanse aandelen.

Aandelen uit de Verenigde Staten verdienen de voorkeur boven Europa, zelfs na de rally van de voorbije weken. De politieke risico’s en de daarmee samenhangende zwakke groeivooruitzichten in Europa blijven voor veel beleggers een te groot risico.

Dat zegt Richard Turnhill, CIO van Blackrock, in zijn wekelijks commentaar. Hele grote politieke risico’s in Europa ziet Turnhill overigens niet voor de korte termijn.

In Italië kan volgens hem alleen een hele grote overwinning van het Nee-kamp tijdens het komend weekend te houden referendum zorgen voor een schrikreactie onder beleggers. In dat geval voorziet Turnhill dat een bankhervorming wordt uitgesteld. Bovendien zal dit de populistische krachten extra stimuleren.

Teveel politieke onzekerheid

Met een klein verlies van premier Matteo Renzi houden beleggers volgens Turnhill al rekening. In dat geval zal een zakenkabinet het roer overnemen, wat verder geen grote gevolgen zal hebben. Alleen bij een overwinning van Renzi kunnen de bankaandelen een kort ritje omhoog maken.

Ook van de presidentsverkiezingen in Frankrijk en Oostenrijk en de parlementsverkiezingen in Nederland verwacht Blackrock geen grote risico's. De kans dat Le Pern in Frankrijk wint, is echt klein, zelfs als je er rekening mee houdt dat de peilingen er flink naast zitten.

Het vervelende is alleen dat zelfs als die verkiezingen allemaal zonder gropte problemen verlopen de risico’s toch continue aanwezig zullen blijven. Denk bijvoorbeeld aan de Brexit die volgend jaar pas echt vorm zal krijgen. Of de vluchtelingencrisis.

Met al die politieke onzekerheid kiest Blackrock liever voor een overwogen positie in Amerikaanse aandelen. Zeker zo lang de hoop bestaat dat Donald Trump met een bestedingsimpuls zorgt voor een reflatie van de economie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie