Nieuws

Vrouwelijke fondsmanager schaars

Het aandeel vrouwen aan het hoofd van een beleggingsfonds is niet toegenomen sinds de financiële crisis.

Het old boys network staat nog altijd overeind. Beleggingsfondsen zijn voor en door mannen. Het aandeel vrouwen aan het hoofd van een beleggingsfonds is niet toegenomen sinds de financiële crisis.

Slechts een op de vijf beleggingsfondsen wordt geleid door een vrouw, blijkt uit een analyse van 26.000 beleggingsfondsen in 56 landen door Morningstar. Dat was ook al in 2008 zo.

Vrouwen zijn met name sterk ondervertegenwoordigd in de Verenigde Staten, Brazilië, India en Polen. In deze landen staat bij slechts een op de tien beleggingsfondsen of zelfs minder een vrouw aan het roer. In het geval van Singapore, Portugal, Spanje en Hong Kong werd met dan een kwart van de fondsen beheerd door vrouwen.

Uit het onderzoek van Morningstar kwam naar voren dat vrouwen een 74% grotere kans hebben om een indexfonds te beheren. Dat zou kunnen betekenen dat hij tij voor vrouwen aan het keren is vanwege de draai naar passief beleggen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's