Nieuws

Groene banken groeien niet meer

Het totale belegde vermogen in groene banken daalt door een gebrek aan beschikbare, nieuwe duurzame projecten.

Het totale belegde vermogen in groene banken daalt door een gebrek aan beschikbare, nieuwe duurzame projecten.Dat blijkt uit een persbericht van de Vereniging van Belleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). In 2015 is het totale belegde vermogen in fiscaal vrijgestelde groenbanken met 3,1% gedaald naar 4,1 miljard euro.

Daarnaast speelt de historisch lage rente een rol. De regering geeft belastingvoordeel aan groene spaarders en beleggers in zogenoemde groenprojecten. Daardoor kan een bank een groenproject tegen een lagere rente financieren. Het probleem is dat het aantal geschikte groenprojecten volgens VBDO is gedaald. Daardoor is het tijdelijk niet mogelijk om nieuw geld te storten of een groenrekening aan te vragen.

De belangstelling voor duurzaam beleggen zet echter door. In 2015 groeide de duurzame beleggingsmarkt met meer dan 30% naar 15,1 miljard eruo. Dat is mede het gevolg van het feit dat steeds meer banken beleggingsproducten aanbieden met het predicaat ‘duurzaam’ of ‘verantwoord’.

De totale beleggingsmarkt in Nederland bedraagt op dit moment 115,7 miljard euro. Daarmee heeft het duurzame segment een belang van 13%. De duurzame spaarmarkt krimpt voor het eerst in acht jaar. In 2015 werd voor 15,8 miljard euro in duurzame spaarprojecten belegd. Dat is 2,2% minder dan in 2014. De VBDO wijst onder andere op de lage rente als verklaring voor het lagere spaarbedrag.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen