Nieuws

Top 10 wereldwijde aandelenfondsen

Stock picking maakt het verschil bij de top 10 van beste wereldwijde aandelenfondsen, waar slechts plek is voor twee ETF’s.

Het beleggen in wereldwijde aandelenfondsen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De assetclass is in de afgelopen vijf jaar in omvang verdubbeld naar ruim 2.000 miljard euro. Dat komt grotendeels door de instroom in passief beheerde beleggingsfondsen. Het marktaandeel van indexfondsen is de afgelopen vier jaar verdubbeld naar ruim 30%. Het aantal indexfondsen is in deze periode maar met 40% toegenomen.

In het afgelopen jaar is de trend versterkt; actief beheerde fondsen kennen een uitstroom van 9 miljard euro en passieve fondsen een instroom van bijna 80 miljard euro. De ranglijst met de tien beste wereldwijde aandelenfondsen laat echter een ander beeld zien, vrijwel alle actieve en passieve beleggingen hebben een positieve cashflow.

Ondanks de toename van het marktaandeel van passieve fondsen is het aantal indexfondsen in de top 10 met twee beperkt. De overige fondsen verslaan met geconcentreerde portefeuilles hun passieve beleggingsconcurrenten.

Strenge selectiecriteria

Het research- en consultancybureau AF Advisors heeft de wereldwijde aandelenfondsen die in Nederland worden aangeboden aan strenge selectiecriteria onderworpen. Naast gebruikelijke factoren zoals rendement, risico en kosten, is gekeken naar de kwaliteit van het beleggingsteam, de cashflows, informatievoorziening en consistentie van de prestaties het fonds.

De prestaties van de fondsen zijn zowel over een periode van drie als vijf jaar bekeken. AF Advisors maakt geen onderscheid tussen actief en passief beheerde fondsen of beleggingsstijlen. Ondanks verschillen in liquiditeit en kosten zijn beleggingsfondsen en ETF’s vergelijkbare alternatieven bij het samenstellen van een portefeuille. Daarnaast alloceren beleggers doorgaans naar assetclass, en niet zozeer op basis van een beleggingsstijl.

Net als bij tien beste Europese largecapfondsen vorige maand is de nummer een bij wereldwijde aandelen een low volatilityfonds. Dat laat vanwege de redelijk goede upside en lage downside goede resultaten zien. 

Factoren

De nummer twee, Goldman, hanteert een eigen model voor het selecteren van bedrijven, dat met meerdere factoren het rendement op effecten probeert te voorspellen. In de afgelopen jaren laat deze strategie goede resultaten zien, met een 2,5% hoger rendement dan de benchmark. De overweging in de Verenigde Staten, techbedrijven en het onderwegen van de energiesector, hebben een positieve bijdrage aan het rendement geleverd.

Robeco BP Global Premium Equities is ook duidelijk een stock picker, die voornamelijk belegt in bedrijven met een aantrekkelijke waardering. Het fonds richt zich met name op de korte termijn, waarbij momentum een belangrijke rol speelt bij het samenstellen van de portefeuille. Robeco is op de lange termijn in staat de juiste bedrijven te selecteren, ongeacht de keuze van een sector.

Morgan Stanley, de nummer vier in de lijst, focust zich bij de selectie op een beperkt aantal bedrijven. Het bottum-up selecteren richt zich vooral op groeiaandelen. Het fonds behaalt over drie jaar het hoogste rendement, maar dit gaat gepaard met het hoogste risico. De overweging in basisconsumptiegoederen en technologiesector hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de resultaten.

Overwegen techbedrijven

Wellington, nummer vijf in de lijst, laat over vijf jaar het hoogste rendement zien. Het fonds belegt met als doel de MSCI All Country World index te verslaan, en heeft naast ontwikkelde markten bijna 15% van de portefeuille in bedrijven in opkomende markten. Het overwegen van techbedrijven en beperkte allocatie naar energie heeft een positieve bijdrage geleverd aan de sterke resultaten.

iShares Core MSCI World is de eerste passieve belegging in de top 10. De ETF heeft als doel om met ongeveer dezelfde volatiliteit en door lage kosten het rendement van de MSCI World Index na te bootsen. Mede dankzij opbrengsten uit het uitlenen van aandelen is het rendement vrijwel identiek aan de index.

De nummer zeven, Fidelity World, hanteert drie speciale situaties die moeten leiden tot hogere bedrijfswaarderingen: zeer hoge waarderingen, unieke bedrijfsmodellen en reorganisatie. Het fonds laat vooral door overwegingen in de gezondheidszorg en technologie over vijf jaar goede rendementen zien.

Blendstijl

Het zeer geconcentreerde Investec-fonds belegt met een blendstijl in slechts 35 hoge kwaliteits-, groei- en waardeaandelen. De sterke overweging in vooral basisconsumptiegoederen heeft een goede bijdrage geleverd aan het rendement en het risico. Het fonds behaalt een hoger risico-gecorrigeerd rendement dan de index en dan dat van veel vergelijkbare beleggingsfondsen.

Het Capital Group New Perspective Fund streeft kapitaalgroei na op lange termijn. De overwegingen in duurzame consumptiegoederen en techaandelen werken positief uit op het rendement.

De laatste in de ranglijst, de UBS ETF, is het enige fonds dat bedrijven selecteert op basis van strenge duurzaamheidscriteria, en volgt een duurzame index. Dankzij die criteria behaalt de ETF redelijk goede resultaten tegen relatief lage kosten. In de laatste maand van dit jaar stelt AF Advisors de top 10 samen van wereldwijde obligatiefondsen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen