Nieuws

Bonussen hedgefunds blijven stijgen

Hedgefunds presteren matig, maar de bonussen blijven stijgen. Alleen de slechte managers leveren in.

Hebben hedgefunds iets geleerd van de kritiek op hun hoge beheervergoedingen en bonussen? Niet echt, zo blijkt uit een rapport van het werving- en selectiebureau Glocap in samenwerking met Hedge Fund Research.

Dat de hedgefondsenindustrie als groep al jaren matig presteert ten opzichte van veel goedkopere passief beheerde fondsen, is langzamerhand wel bekend, maar toch blijven ook 2016 de salarissen stijgen. Wat wel een grote verandering is tegenover 2015 is dat fondsmanagers met slechte resultaten daar harder voor worden gestraft dan in het verleden.

Winners & losers

Om een voorbeeld te geven. De bonus van een gemiddelde senior analist bij een grote firma stijgt in 2016 met 4,7%, terwijl zijn basissalaris gelijk blijft. Maar een analist bij een topfonds gaat er qua bonus wel veel meer op vooruit dan zijn collega bij een slecht fonds. Het verschil tussen de twee neemt toe van een factor 1,5 in 2015 naar 2,8 dit jaar.

De verschillen in beloning lopen bovendien op naarmate hoger in de boom wordt gekeken. Zo kan een manager van een topfonds dit jaar rekenen op een 6,6 keer zo hoge bonus dan een manager bij een ondermaats presterend hedgefonds. In 2015 was dat verschil slechts 4,5.

Glocap heeft voor zijn onderzoek de hedgefunds ingedeeld in drie categorieën van rendement: goed, gemiddeld en slecht.

Silicon Valley

Bij de fondsmanagers van de top 33% gaan de bonussen omhoog met 10% of meer. Bij de 'losers' dalen de bonussen met 3% tot 7% en bij de gemiddeld presterende fondsmanager stijgen de bonussen met 1% tot 6%.

Op juniorniveau stijgen de lonen ook. Volgens Glocap komt dat door de concurrentie om talent met Silicon Valley.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen