Nieuws

Doemdenken over obligaties onnodig

Zolang de inflatie laag is, hoeven beleggers niet bang te zijn voor een obligatiecrash, aldus vermogensbeheerder Ben Carlson.

Sommige analisten voorspellen dat de markt voor obligaties op het punt staat te crashen. Er zouden verliezen dreigen van 20 tot zelfs 40%. Maar hoe reëel zijn deze doemscenario's? Vermogensbeheerder Ben Carlson vindt ze zwaar overdreven.

Hij wijst op een aantal zaken die grote verliezen in de weg staan. Ten eerste is er de inflatie. Zo lang deze nog op extreem lage niveaus beweegt, hoeven beleggers zich volgens hem weinig zorgen te maken. Dat heeft de geschiedenis uitgewezen.

Ten tweede zijn renteniveaus erg moeilijk te voorspellen. Hoe vaak is er de laatste jaren niet voorspeld dat er een einde komt aan de obligatiebullmarkt? En hoe vaak zaten mensen fout? Heel vaak dus.

Spreiden

Carlson raadt beleggers aan zich niet bang te laten maken door doemdenkers en gewoon een deel van hun beleggingsportefeuille in te ruimen voor obligaties. Spreiden heeft immers nog nooit geschaad.

Enige voorzichtigheid is volgens hem overigens wel geboden. Het valt immers niet te ontkennen dat de Federal Reserve de rente waarschijnlijk gaat verhogen in december. Hetzelfde geldt voor de expansieve begrotingsplannen van Donald Trump. Als er een correctie komt dat gaat dat volgens Carlson vooral ten koste van obligaties met een lage kwaliteit.

Hij denkt dat het daarom verstandig is over te stappen van bedrijfsobligaties met een hoog risico en een lange duration naar korter lopende obligaties van bedrijven en overheden met een hoge rating van kredietbeoordelaars.

En het mooie van de gestegen rente de afgelopen weken op bijvoorbeeld Amerikaanse treasuries is dat kwaliteitspapier inmiddels ook weer een aardig rendement oplevert. In ieder geval genoeg om de inflatie te compenseren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie