Nieuws

Abenomics is mislukt

Volgens beleggers is het Japanse experiment met negatieve rente mislukt.Toch zijn Japanse aandelen koopwaardig.

Beleggers ervaren dat het Japanse experiment met negatieve rente niet werkt. Toch zijn Japanse bedrijven interessant. Dit blijkt uit een artikel van Citywire Selector waarin een analistenrapport van Hugh Young, een analist van Aberdeen Asset Management, wordt aangehaald. De Japanse aandelenindex Topix is 20% gedaald sinds augustus vorig jaar.

Vooral buitenlanders hebben hun handen volgens Young van de Japanse aandelenmarkt afgetrokken. Dit jaar is sprake van de grootste uitstroom van buitenlands geld sinds 1987.

Volgens Young is het monetaire beleid van de regering Abe mislukt. Japanse bedrijven weigeren al jaren om te investeren. Ze hebben een enorme hoeveelheid geld; negatieve rente is daarom niet nodig om de investeringsbereidheid aan te jagen. Vooral banken worden geraakt door het beleid met een negatieve rente.

Opkomende marktenkennis

Toch blijven diverse aandelen interessant volgens Young, die zijn reputatie ontleent aan zijn opkomende marktenkennis. Dat heeft met het beleid van de bedrijven te maken. Zo zijn bedrijven vriendelijker geworden voor aandeelhouders. Daarnaast zijn voordelen te behalen voor doorgewinterde aandelenexperts. De Topix index bestaat uit ongeveer 2.000 bedrijven. Slechts een derde daarvan wordt enigszins actief gevolgd door analisten.

Het belangrijkste punt van Young is dat Japanse bedrijven qua bedrijfsvoering excelleren. Grotere bedrijven staan volgens Young bekend om kwalitatief hoogstaande producten en ‘excellente’ bedrijfsvoering. Bedrijven houden daarnaast vast aan een goed lange termijnbeleid.

Het overtollige geld dat Japanse bedrijven ter beschikking hebben, wordt de komende tijd aangewend om in belangrijke thema’s voor de komende jaren te investeren. Daarbij gaat het onder andere om een vergrijzende bevolking en meer gemaksproducten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's