Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Keith Wade: 4% groei? No way!

De 4% groei en 25 miljoen nieuwe banen die president Trump voorstaat, zijn een utopie zegt hoofdeconoom Keith Wade van Schroders.

De 4% groei en 25 miljoen nieuwe banen die president Trump voorstaat, zijn een utopie zegt hoofdeconoom Keith Wade van Schroders. Ten opzichte van een jaar geleden ligt de wereldeconomie er niet wezenlijk anders bij, stelt hoofdeconoom Keith Wade van Schroders tijdens een internationale bijeenkomst voor journalisten in Londen.

Maar de politiek is een ander verhaal. De VS, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk hebben afgelopen jaar opnieuw de sterkste groei laten zien, de wereldhandel groeit nog altijd zwakker dan de mondiale economie en de Amerikaanse dollar blijft sterk en duwt andere valuta omlaag.

In een opzicht is er wel iets veranderd: “Gelet op groei sluiten opkomende markten langzaam het gat met ontwikkelde markten. Opkomende marktenvaluta zijn goedkoop en daardoor concurrerend.”  De politiek is een ander verhaal.

25 miljoen nieuwe banen

Wade vraagt zich hardop af hoe president Trump voor 4% groei op jaarbasis - voor het laatst langdurig waargenomen in de VS in de jaren zestig - en 25 miljoen nieuwe banen gaat zorgen, zoals hij heeft beloofd. In de laatste jaren is de Amerikaanse economie op halve kracht gegroeid ten opzichte van dat streefpercentage. 

En hoe 25 miljoen nieuwe banen creëren als acht miljoen Amerikanen werkloos zijn? “Ook als alle parttimers fulltime gaan werken, kom ik niet aan 25 miljoen nieuwe banen. De VS heeft ook nog nooit een situatie gekend van 0% werkloosheid. Het enige wat Trump kan doen is meer immigranten toelaten,” zegt Wade niet zonder ironie.

Fiscale stimulering, belastingverlagingen, hogere lonen en prijsstijgingen vanwege het mogelijk opleggen van importtarieven aan Chinese en Mexicaanse bedrijven; een ding is zeker zegt Wade: Trumponomics jaagt inflatie aan.

Stagflatie reëel scenario

Hoewel de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen de perceptie heeft veranderd voor de economische outlook van de VS zal de impact op de conjunctuur beperkt zijn, denkt Wade. “Donald Trump wakkert extra groei aan, maar niet voor lang. De lonen en inflatie zullen stijgen en dat dwingt de Fed om via renteverhogingen de economie weer af te koelen.

Stagflatie is een reëel scenario.” Het probleem is ook dat inflatie kunstmatig wordt aangewakkerd doordat onproductieve banen worden gecreëerd. “Technologie kan de productiviteit een impuls geven, maar maakt ook mensen werkloos. Zelfrijdende trucks zetten 3,5 miljoen banen op de tocht in de Amerikaanse transportsector.”

In 2017 komt het Trump-beleid nog niet tot volle wasdom, verwacht Wade. De Europese politiek –verkiezingen in onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk – is het grootste risico.


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Outlook 2022