Nieuws

10 thema's 2017 van Goldman Sachs

Aandelenrendementen zullen bescheiden zijn en reflation is het nieuwe modewoord voor 2017.

Elk jaar benoemt Goldman Sachs tien thema's voor 2017. Over het algemeen verwacht de zakenbank dat er een gebrek aan goede beleggingsmogelijkheden zal zijn in het nieuwe jaar. Ook al is de verwachting dat de economische groei - vooral in de VS - verder aantrekt.

 

  1. Expected returns: Zullen met 2,7% slechts iets hoger zijn dan in 2016. In aandelen Azië verwacht de zakenbank dat er het meest te verdienen is (12,5%), in Japan  juist het minste (-3,7%). Wat betreft obligaties zullen de rendementen in 2017 net zo slecht zijn als dit jaar. 

  2. US ?scal policy: Een pro-groeiplan. De verkiezing van Trump had de zakenbank niet verwacht. De val van de aandelenmarkten bleef uit. De kans dat de Republikeinen de economische groei willen stimuleren met belastingverlagingen is groot en goed voor groei en inflatie. 

  3. US trade policy: Zorgen zijn overdreven. GS denkt niet dat Trump handelsoorlogen zal ontketenen met andere landen. Na de verkiezingen heeft hij flink ingebonden.

  4. EM risk: Trumptantrum is tijdelijk. De verkiezing van Trump en zijn uitspraken deden koersen op opkomende markten dalen. opkomende markten kunnen profiteren van economische groei in de VS, een sterkere dollar en hogere grondstofprijzen. 

  5. Trump and trade: Hedge with renminbi. Een lager niveau voor de Chinese munt ligt in 2017 volgens de zakenbank voor de hand. De Chinezen hebben recentelijk de munt kunstmatig hooggehouden. En beleggers kunnen zo niet alleen het Chinarisico hedgen, ook een Trumprisico (voor het geval hij ruzie krijgt met de Chinezen). "Our forecasts ($/CNY at 7.30 in 12 months) call for a depreciation that is well beyond forward market pricing, thereby implying positive gains even accounting for the negative carry. And beyond the usual reasons for wanting to hedge exposure to ‘China risk,' we think it will also hedge the risk of a ‘Trump trade tantrum."

  6. Monetary policy: Wat zijn goede alternatieven voor QE? Centrale banken kunnen hier niet eeuwig mee doorgaan en hun creativiteit is op een gegeven moment ook op. 

  7. Corporate revenue growth recession: Bedrijven profiteren van de aantrekkende economie. De omzetrecessie is voorbij.
  8. In?ation: Zal eindelijk gaan oplopen in ontwikkelde markten. Reflation is al het nieuwe modewoord 2017.
  9. The next credit cycle: Zal liever en zachter zijn. "In our view, the in?ection point in the credit cycle is unlikely to materialize in 2017 . And, when it does, we expect the credit losses to mean-revert faster relative to the 2001/2002 and 1990/1991 cycles, more in line with the fast recovery seen in the aftermath of the Global Financial Crisis."
  10. The Yellen CalL 2.0: Now with contingent knock-in. Nu Trumop de economie fiscaal wil stimuleren, zal de Fed definitief zijn duivenveren moeten verruilen. De rente moet omhoog.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen