Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Niets lastiger dan regio-allocatie

Er wordt veel over regio-allocatie geadviseerd, maar zelden komen de verwachtingen uit.

De verkiezingsstrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump heeft bij veel beleggers de vraag opgeroepen of Amerikaanse aandelen moesten worden bijgekocht of juist worden verkocht. Traditioneel krijgt regio-allocatie van aandelen veel aandacht, maar in de afgelopen periode was dat nog meer dan anders.

Om te ontdekken wat de toegevoegde waarde is van regio-allocatie, heeft Alpha Research naar strategieën gekeken op basis van gepubliceerde asset-allocatierapporten. De eerste analyse betrof data van bijna 60 asset-allocatierapporten die in de afgelopen 3 jaar maandelijks zijn gepubliceerd.

Allereerst is gekeken hoeveel strategieën een gelijk gewogen portefeuille ofwel een passieve portefeuille zouden verslaan. De uitslag over de afgelopen 3 jaar ziet er alsvolgt uit (en valt niet mee):

  • 1. Asset-Allocatie: 12 rapporten verslaan de passieve portefeuille
  • 2. Credit-Allocatie: 19 rapporten verslaan de passieve portefeuille
  • 3. Regio-Allocatie: 4 rapporten verslaan de passieve portefeuille

Moeizame ambitie

De eerste snelle conslusie is dat regio-allocatie blijkbaar de moeilijkste discipline binnen het spectrum van asset-allocatie is. Vanuit dat perspectief is het goed te weten dat als een beleggingscomité extra rendement denkt te halen via regio-allocatie, dat dit geen eenvoudige opgave is. 

Regio-allocatie is lastig

Regio-allocatie is moeilijk
Klik op de afbeelding voor een grote versie

De eerste grafiek laat de benchmark in blauw zien. Dat is de gelijk gewogen portefeuille. De consensus is in oranje ingetekend. De onderstaande grafiek toont de underperformance van de consensus in absolute getallen.

Seminar

Alpha Research zal op woensdag 30 november a.s. drie strategieën laten zien die wèl werken op het gebied van regio-allocatie. In de aanloop naar het seminar zal een enquête onder professionele beleggers worden gehouden. Hoe passen zij regio-allocatie toe. Meedoen aan de enquête beleggingsbeleid regio-allocatie kan nog.

Het regio-allocatie-rapport dat vorig jaar als beste uit de bus kwam was ING Maandberichten. Om deze reden is Bob Homan van ING Investment Office uitgenodigd voor het seminar, om de uitslag van de enquête te duiden.

Aanmelden

Ook meer weten over de kansen van regio-allocatie op het gebied van aandelen? Meldt u dan hieronder aan voor het seminar op 30 november.

Programma: Waarom lukt Regio-Allocatie niet bij ieder beleggingscomité? Aanmelden: Aanmeldformulier


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie