Nieuws

Buigpunt Aziatische aandelen bereikt

Aziatische bedrijven investeren weer en marges gaan omhoog. Dit betekent dat de winstgroei kan aantrekken en koersen omhoog kunnen.

Zijn aandelen in de regio Azië ex-Japan echt goedkoop? Anh Lu, portefeuillebeheerder van het  Asian ex Japan Equity Fund van T. Rowe Price vindt ze op het oog wel laag geprijsd. Maar er is meer.  

"De waarderingen in de regio zijn de afgelopen jaren immers steeds verder gedaald en liggen historisch gezien onder het langetermijngemiddelde. Als we bijvoorbeeld naar de koers-boekwaardeverhouding kijken, is het de afgelopen 20 jaar maar enkele keren voorgekomen dat deze lager was dan nu."

Op het oog is de markt goedkoop, daar bestaat weinig twijfel over. Ook waar is echter dat daar redenen voor zijn: een afnemend rendement op eigen vermogen en teleurstellende winsten, aldus Lu. 

Lagere marges

"De cruciale vraag voor beleggers is wat moet er gebeuren voordat de waarde van Aziatische aandelen wordt ontsloten? De afgelopen jaren werd de beweging van Aziatische aandelenmarkten beïnvloed door allerlei factoren. Denk aan het monetaire beleid, de sterkere Amerikaanse dollar, de afzwakkende wereldhandel en de vertragende economische groei in China."

Het negatieve effect van deze macro-economische ontwikkelingen op de Aziatische economieën heeft ertoe geleid dat bedrijven al lange tijd kampen met een zwakke winstgroei, verergerd door een combinatie van overinvesting, zeer hoge schulden en slecht management, gaat Lu verder.

"Hierdoor zijn de marges gekrompen en de rendementen op geïnvesteerd vermogen gedaald. Om winst te zien in Azië, moet deze ontwikkeling worden omgebogen: naar stijgende marges, een beter rendement op eigen vermogen en, uiteindelijk, een positieve herwaardering van Aziatische aandelen."

Buigpunt lijkt bereikt

Er zijn volgens Lu verschillende manieren om de marges te verbeteren, variërend van omzetgroei tot een gedisciplineerder aanpak om de kosten te verlagen.

"Daarnaast is een striktere investeringsdicipline nodig, die ook tot hogere marges en kapitaalrendementen zal leiden. Er zijn inmiddels enkele aanwijzingen dat dergelijke maatregelen tot verbeterde marges beginnen te leiden, wat er mogelijk op duidt dat de markt na een langdurige periode van tegenvallende winstgroei en neerwaartse herzieningen een buigpunt heeft bereikt."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie