Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

Trump kan trends niet keren

Ook met Trump ziet Nick Anderson goede kansen voor trendbeleggingen op het gebied van klimaat en gezondheidszorg.

De nieuwe Amerikaanse president heeft niet zo veel met het klimaat. Milieuregels moeten worden versoepeld. De kolenindustrie moet weer kansen krijgen. Volgens Nick Anderson, fondsmanager van het Henderson Horizon Global Care Growth Fund, een fonds dat inspeelt op klimaatverandering, demografische veranderingen, schaarste van hulpbronnen en gezondheidszorg, betekent de verkiezing van Trump vooral een reguleringsrisico wat betreft klimaatverandering.

“Trump zal de druk op bedrijven en overheden om de CO2-uitstoot te verlagen waarschijnlijk verminderen. Nu moeten alle staten de CO2-uitstoot verplicht omlaag brengen. Dat zal hij waarschijnlijk loslaten of meer aan de staten zelf overlaten.”

Banen in windenergiesector

Dat is natuurlijk slecht nieuws voor klimaatbeschermers en -beleggers, maar aan de andere kant maakt Anderson zich niet al te veel zorgen. Trump kan de trend naar het gebruik van schonere energie natuurlijk niet omkeren, zegt hij.

“De kosten voor alternatieve energie zijn zo hard gedaald dat schone energie een aantrekkelijk alternatief is geworden. Bovendien, Trump wil banen creëren en die zijn er bijvoorbeeld juist in de snelgroeiende windenergiesector te vinden.”

Campagneretoriek

Ook wat betreft de beloofde afschaffing van Obamare zal het niet zo een vaart lopen, denkt Anderson.  “Hij zou daarmee 20 miljoen Amerikanen, die vroeger onverzekerd waren voor zorg, benadelen én zij hebben op hem gestemd. Het is dus logisch dat hij zijn retoriek op dit gebied wat afzwakt."

Anderson vervolgt: “ObamaCare heeft het voor gezondheidszorgaandelen, zoals ziekenhuizen goed gedaan. Voorheen kwamen de onverzekerden op de EHBO terecht en moest het ziekenhuis ze wel behandelen, maar kregen ze daar geen geld voor. Nu wel. Trump zal waarschijnlijk de Republikein en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan vragen een alternatief plan te bedenken, zonder dat die 20 miljoen mensen allemaal uit het systeem worden gegooid."

Op de site ObamaCare facts staat dat de wet na de verkiezing van Trump tot nader order gehandhaafd wordt. De dag na de verkiezingen vroegen overigens 100.000 Amerikanen ObamaCare aan.

Grote veranderingen

Maar toch. Ook als Trump niet alles doet wat hij belooft betekent zijn uitverkiezing een schok. Nick Anderson blijkt profetisch. Hij noemde deze zomer het jaar 2016 op IEXProfs het jaar van verandering.

Daarmee lijkt hij niets teveel te hebben gezegd. De aandacht voor verantwoord beleggen en het beheerd vermogen in duurzame producten groeit dit jaar hard door, maar op het gebied van politiek zijn er de nodige veranderingen.

Niet alleen in de VS, maar met de Brexit en bijvoorbeeld het referendum in Italië valt er in Europa ook genoeg te beleven. Daar komt bijvoorbeeld het emissieschandaal van Volkswagen bij en nieuwe regels die voortvloeien uit het klimaatakkoord van Parijs in december vorig jaar.

Zelfrijdende beleggingskansen

Ondertussen is de fondsmanager ingestapt in de producent van batterij-auto’s, Tesla, een aandeel dat hij tot voor kort te populair en te duur vond. “Tesla is inmiddels winstgevend, heeft een stevige balans, en hoeft geen geld meer te lenen om hun nieuwe Model 3 te introduceren. Dat is trouwens een model dat met een prijs van 35.000 dollar in de middenmoot valt en betaalbaar is voor veel meer Amerikanen. Daar komt bij dat de batterijen veel efficiënter zijn en langer meegaan. Automobilisten kunnen dus verder rijden tegen lagere kosten.”

Sowieso vindt Anderson bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, zoals Tesla en Toyota, interessante beleggingscases. “Uit een test met deze auto’s in Amerika – met een reis van kust tot kust – bleek dat de acht ongelukken die gemaakt werden menselijke fouten waren. De auto was het probleem niet. Door de zelfrijdende auto kan het aantal auto-ongelukken dus flink gaan dalen.”

Het fonds van Anderson is voor bijna 60% belegd in Amerikaanse aandelen. Dat zal door de verkiezing van Trump niet veranderen, zegt hij. “De grote trends waarmee wij met onze beleggingen op inspelen, blijven intact."

Nieuwe waterinfrastructuur

“Wellicht dat bedrijven onder Trump hun blik meer lokaal richten. En dat is soms ook hard nodig. Bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur. Trump heeft beloofd daar een miljard te investeren, maar dat is ook wel nodig."

Niet alleen in nieuwe wegen, maar ook in duurzame waterinfrastructuur en energie-efficiency. "Een goed voorbeeld is Michigan, waar de lokale overheid de eigen bevolking heeft vergiftigd omdat het water nog steeds door loden pijpen gaat. Een van onze beleggingen, watertechnologiebedrijf Xylem, zou van deze trend kunnen profiteren.”


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen