Nieuws

Innovatie must voor hedgefondsen

Een onderzoek van KPMG wijst uit dat hedgefondsen de komende jaren hun ict-budget flink gaan opschroeven.

Hedgefondsen zetten de komende jaren zwaar in op technologische vernieuwing om hun interne controle en dienstverlening aan de klant te verbeteren. Dat blijkt uit de Global Hedge Fund Survey 2016 van KPMG.

Volgens Jeroen van Nek, partner bij KPMG en segmentleider Investment Management, hebben de grotere hedgefunds in de afgelopen vijf jaar al jaarlijks meer dan 5 miljoen dollar uitgegeven aan technologie, en de komende periode zal dat alleen maar meer worden.

Geen fraaie apps

"Hedgefondsmanagers realiseren zich dat de concurrentie de komende vijf jaar steeds heviger wordt en dat innovatie een ‘must’ is”, zegt van Nek. "De fondsen zijn weliswaar nog niet bezig met het ontwikkelen van fraaie apps voor klanten of de inzet van robots bij de trading desk. Maar het is duidelijk dat het besef overheerst dat zij concurrerend moeten blijven, zowel in de front-, de midden- en de backoffice."

Zo’n 90% van de onderzochte fondsen investeert vooral in technologie om de interne controles te kunnen verbeteren, te kunnen voldoen aan alle regelgeving en de bedrijfsvoering efficiënter te maken. Van Nek: "Wij zien echter dat de bedrijven innovatie ook willen inzetten om tegemoet te komen aan de verwachtingen van beleggers op het gebied van meer transparantie en betere verslaggeving. En bijna de helft van de fondsen streeft een betere concurrentiepositie, kostenreductie en minder complexiteit na."

Cybersecurity

De technologie heeft ook een nadeel. De zorgen over veiligheid van de data nemen toe. Cybersecurity staat volgens Van Nek bij veel hedgefondsen dan ook bovenaan de agenda.

De hedgefunds zijn overigens niet de enige die zich genoodzaakt voelen hun ict-budget te verhogen. Ook andere beleggingsfondsen zien deze noodzaak, zo bleek deze week uit een onderzoek van Osney Media and BackBay Communications.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie