Nieuws

Gross: Trump is vos in kippenhok

Meer banen? Hogere lonen? Volgens Bill Gross zullen de Trumpstemmers bedrogen uitkomen.

De vele ontevreden burgers die Donald Trump hebben gekozen vanwege zijn belofte om Amerika weer groot te maken, zullen van een koude kermis thuiskomen. Zijn plannen voor meer banen en hogere lonen zullen eerder het tegendeel bereiken, namelijk een zwakkere positie van de "working class".

Dat zegt Bill Gross, de voormalige obligatiekoning van Pimco die nu voor investeringsmaatschappij Janus Capital werkt.

Sluwe vos

Gross vergelijkt Trump met een sluwe vos die met zijn mooie praatjes de “kippen uit the Midwest" heeft overtuigd om op hem te stemmen. Maar de realiteit ziet er volgens Gross toch anders uit.

"Zijn voorstellen voor meer uitgaven aan defensie en infrastructuur, in combinatie met een lagere vennootschapsbelasting om de privésector een duw te geven, zullen in de praktijk de macht van het grootkapitaal tegenover de arbeidersklasse alleen maar verder versterken.”

Crooked Hillary

Hillary Clinton maakt volgens Gross overigens net zo goed onderdeel uit van een politieke elite die Wall Street bevoordeeld tegenover Main Street.  Wat dat betreft kan hij zich best voorstellen dat mensen voor Trump hebben gekozen. Zelf heeft hij op geen van beide gestemd.

Gross denkt dat vrijwel alle Trump-voorstellen verkeerd uitpakken. Dat geldt ook voor de eenmalige  belastingvrijstelling die hij aanbiedt aan grote bedrijven als ze met hun winsten terugkeren naar de VS. "De laatste keer dat zoiets is geprobeerd in 2004 was het effect op investeringen nihil. Het grootste deel van de gerepatrieerde 362 miljard dollar werden besteed aan bonussen, dividend en de inkoop van eigen aandelen."

New Deal

Het is niet zo dat Gross geen tegenvoorstellen doet. Hij adviseert Trump te grasduinen in de geschiedenis en te kijken naar het stimuleringsbeleid van Kennedy of Roosevelt met zijn Keynesiaanse New Deal, die ook bedoeld was om de beurzen beter te controleren en de rechten van arbeiders te verstevigen.

Volgens Gross is een ding zeker, en dat geldt niet alleen in de VS. Overal in de Westerse wereld moeten regeringen ervoor zorgen dat werken beter wordt beloond. Doen zij dat niet dan zullen populistische partijen aan kracht blijven winnen.

Beleggers ten slotte maant Gross tot voorzichtigheid. De huidige beursrally is in zijn ogen onterecht. Beleggers focussen teveel op de positieve effecten die uitgaan van lagere belastingen, hogere infrastructuuruitgaven en minder bankregulering. Wat ze vergeten is dat dit beleid op termijn zal leiden tot hogere begrotingstekorten en een stijgende rente en inflatie. Dat zal op zijn beurt de inkomsten van bedrijven onder druk zetten en zorgen voor … lagere beurskoersen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie