Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Bedrijfsinvesteringen swingfactor 2017

Potentieel hogere bedrijfsinvesteringen zijn de swingfactor voor 2017, zegt het hoofd multi-asset Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN IP.

Potentieel hogere bedrijfsinvesteringen zijn de swingfactor voor 2017, zegt het hoofd multi-asset Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN IP. Onzekerheid over de olieprijs heeft de investeringsbereidheid van (energie)bedrijven op een laag pitje gezet. Dit jaar zijn de bedrijfsinvesteringen volgens hem zwak, maar gestabiliseerd. De kans dat bedrijven komend jaar meer geld zullen steken in bedrijfsmiddelen, is echter gestegen dankzij hogere olieprijzen, stijgend ondernemersvertrouwen en goed gevulde bedrijfskassen.

 “Als Trump een pragmatische koers gaat varen, kunnen de bedrijfsinvesteringen positief verrassen. Als bedrijfsinvesteringen toenemen, kan de productiviteit een impuls krijgen en is het beeld voor de groei plotsklaps optimistischer. Het is echter van cruciaal belang dat opkomende markten niet terugvallen, want dan zakken ook de investeringen en de bezettingsgraden waarschijnlijk weg.”

Opkomende markten hebben een tikje gekregen na de verkiezingswinst van Trump op 8 november. In het kielzog is ook het optimisme van Van Nieuwenhuijzen verbleekt over de beleggingscategorie, die dit jaar mooie kansen heeft geboden en op de weg terug leek nadat prijzen waren uitgebodemd. De sterke dollar en oplopende rente noemt hij een onprettige cocktail’ en het is gissen hoe het protectionisme dat Trump voorstaat op de regio terugslaat.

High yield

Het is de reden waarom de beleggingstrateeg van NN IP zijn voorkeur voor opkomende marktenobligaties heeft verruild voor risicovolle bedrijfsobligaties, die van een sterkere groei kunnen profiteren. Wat betreft aandelen is Van Nieuwenhuijzen gecharmeerd van Japan als regio, en prefereert hij cyclische aandelen boven defensieve. De cyclische draai houdt aan, verwacht hij. Over vastgoed en grondstoffen denkt hij neutraal.

Politieke onzekerheid voert ook komend jaar de boventoon. Het is niet alleen gissen naar de daadkracht van Trump en de afloop van de Brexit; Italië wacht op 4 december een referendum en in Nederland en Frankrijk zijn er verkiezingen. “Politieke scenario’s liggen meer uiteen, waardoor de onzekerheid toeneemt. De risicopremies van obligaties lopen daarom op, en de rente stijgt,” zegt Van Nieuwenhuijzen.

Een vertrek van Italië uit de Europese Unie vindt de beleggingsstrateeg een groter risico dan het verkiezingsprogramma van Trump. Als de populistische Vijf Sterrenbeweging in Italië de macht naar zich toetrekt, het EU-lidmaatschap opzegt en afscheid neemt van de euro, is de kans groot dat het voorbij is met de Europese Unie.

Invloed politiek

De invloed van de politiek op de financiële markten moet echter niet worden overschat, benadrukt Van Nieuwenhuijzen. Als zowel politieke als economisch barometer op slecht weer staat, haalt dat de markten in de regel onderuit. In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen heeft de conjunctuur echter een zonnetje laten zien.

De vraag naar arbeid, consumentenbestedingen en consumentenvertrouwen zitten alle in de ligt. Het is volgens Van Nieuwenhuijzen een belangrijke reden waarom de beurs een paar uur na de winst van Trump is overgegaan tot de orde van de dag.


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Assetallocatie