Nieuws

Grote liquiditeitsrisico’s obligatiefondsen

De liquiditeitsrisico’s van Europese obligatiefondsen hebben een historisch hoogtepunt bereikt, waarschuwt Fitch.

De liquiditeitsrisico’s van Europese obligatiefondsen hebben een historisch hoogtepunt bereikt, waarschuwt Fitch.

De kredietbeoordelaar plaatst vraagtekens over de verhandelbaarheid van het mandje obligaties waarin wordt belegd door 90% van de obligatiefondsen met een Europees paspoort. Dat komt doordat Fitch vreest dat beleggers vanwege frequentere oprispingen van volatiliteit vaker geld uit deze fondsen zullen halen.

De verwachting is dat de obligatiemarkt ook het komende jaar flink in beweging zal zijn vanwege de Amerikaanse presidentsverkiezingen en onderhandelingen over de Brexit. De liquiditeit is ook meer precair geworden doordat beheerders van obligatiefondsen onder invloed van de lage rente gedwongen worden om meer risico’s te nemen.

Volgens Fitch belegger zij vaker in illiquide obligaties met minder kredietwaardigheid, die niet opgenomen zijn in traditionele benchmarks. Daardoor voegen fondsmanagers extra krediet- en liquiditeitsrisico toe aan hun portefeuilles.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen