Wees maar blij met de robo-adviseur. Hij is de redder van de vermogensbeheerindustrie, zegt CEO Randy Cass van Nest Wealth. De topman en oprichter de Canadese fintech heeft geen moeite met de term robo-adviseur, maar spreekt zelf liever van een online abonneedienst voor vermogensbeheer. Robo-adviseur komt uit de koker van de beleggingsfondsenindustrie, en was bedoeld om potentiele klanten af te schrikken. “Want wie geeft zijn geld nou aan een robot?”
Wat bedoeld was om angst aan te jagen is echter uitgegroeid tot een geuzennaam, die op veel media-aandacht kan rekenen. Mensen geven hun geld graag aan robots, blijkt uit het succes van de Amerikaanse robo-adviseurs Betterment (zes miljard Amerikaanse dollar onder beheer) en Wealthfront (4 miljard dollar) en in Nederland Pritle (>100 miljoen euro).
In de slipstream hebben ook recente gelanceerde digitale advieskanalen door klassieke asset managers Vanguard en Schwaab tientallen miljarden dollars aan zich gebonden, hoewel het veelal gaat om geld van bestaande klanten dat naar digitale platforms wordt geschoven.
Paniek
Tijdens de CFA Institute European Investment Conference in Amsterdam schetste Cass de evolutie die in de afgelopen drie jaar heeft plaatsgevonden in geautomatiseerd online beleggingsadvies. Drie jaar terug ging het vooral over het verdienmodel - digitaal, online, ETF’s en goedkoop – maar werd robo-advies niet als serieuze dreiging gezien. Daarna ontstond paniek onder klassieke asset managers, toen bleek dat beleggers wel hun geld aan robo-adviseurs toevertrouwden.
We zijn nu in fase drie aanbeland, zegt Cass. De angst dat onafhankelijke robo-adviseurs de vermogensbeheerindustrie overnemen is verdwenen. Veel asset managers hebben een digitaal advieskanaal gelanceerd, een robo-adviseur overgenomen of werken samen met een onafhankelijke online dienst. “De robo-adviseur met zijn mooie techniek en de klassieke vermogensbeheerder met een sterke merk, vertrouwen en klantenbestand komen naar elkaar toe.”
Cass gaat al decennia mee in de beleggingsindustrie - hij beheerde eerder onder andere een portfolio voor een pensienfonds - en heeft nooit eerder in zo’n korte periode zoveel digitale slag- en besluitvaardigheid ervaren. “Asset managers en banken zien technologie veelal als een noodzakelijk kwaad, maar ze moeten wel innoveren want zowel de consument als de toezichthouder eisen investeringen in technologie, en het wordt ook door margedruk gevoed.”
Durfkapitaal droogt op
Robo-adviseurs groeien nog maar een derde zo hard als anderhalf jaar geleden doordat het durfkapitaal opdroogt. Zonder durfinvesteerders ontberen deze fintechs echter het kapitaal om verder te groeien doordat ze meer kosten maken om klanten te werven dan dat klanten hen opleveren. Morningstar heeft uitgerekend dat robo-adviseurs pas quitte spelen bij een totaal beheerd vermogen tussen 16 en 40 miljard dollar.
“Robo-adviseurs halen minder inkomsten uit klanten, en maken hogere kosten om ze te werven. Een fee van 25 basispunten op een belegd vermogen van 100.000 dollar levert jaarlijks maar 250 dollar op. Dat is niet kostendekkend,“ aldus Cass.
Het betekent niet dat vermogensbeheerders achterover kunnen leunen, wachtend op de onherroepelijke shake-out in de jonge robo-adviesindustrie. Robo-adviseurs hebben het distributiemodel blijvend veranderd, betoogt Cass. Een veranderd distributiemodel is in het verleden altijd de kiem geweest van grote veranderingen binnen iedere industrie.
Adviseur is dood beroep
De topman trekt een vergelijking met online vakantieboeker Expedia, dat het klassieke reisbureau de nek heeft omgedraaid. Eenzelfde scenario staat financiële adviesbureaus te wachten, verwacht hij. “Financieel adviseur is een dood beroep, net als reisagent. Met behulp van digitaal is een betere beleggingsportefeuille samen te stellen, de computer kan in een handomdraai de meest liquide ETF’s selecteren. De evolutie bij robo-advies gaat over gemak, gelijkwaardigheid en lage kosten.”
Volgens Cass begrijpen media een ding over robo-advies: het is geen online adviesdienst die zich louter richt op millennials, de generatie geboren tussen 1980 en 2000. De babyboomer is de belangrijkste klant van Nest Wealth. Dat is maar goed ook, zegt hij, want ‘millennials hebben geen geld’. “De gemiddelde leeftijd van onze klanten is 46 jaar. Minder dan een kwart van onze klanten is millennial.“
Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).