Nieuws

Morningstar: Steeds meer obligatie-ETF's

Drie op de vijf nieuw gelanceerde ETF's in Europa dit jaar hebben obligaties als onderliggende waarde.

Beleggers in Europa hebben dit jaar een duidelijke voorkeur voor ETF’s en indexfondsen die zich richten op obligaties. Dat blijkt uit een overzicht van Morningstar die dit jaar in Europa tot nu toe 115 nieuwe ETF’s telde. Daarvan waren drie op de vijf gericht op obligaties.

De meest populaire, nieuw gelanceerde ETF met een belegd vermogen van 299 miljoen euro is er een van Lyxor Asset Management, die zich richt op aan de Amerikaanse inflatie gebonden obligaties.

“Ik vermoed dat deze ETF zo populair is onder beleggers vanwege de terughoudendheid van de Federal Reserve dit jaar om de rente te verhogen. Veel beleggers gaan er blijkbaar vanuit dat dit op termijn kan uitmonden in een hoge inflatie”, zegt Jose Garcia-Zarate, expert van Morningstar op het gebied van passief beleggen.

Sociaal verantwoord

De daarna meest populaire nieuwe ETF komt van Blackrock-dochter iShares met 292 miljoen euro aan beheerd vermogen. Deze indextracker richt zich op obligaties van bedrijven met een hoog ethisch karakter. Hiervoor wordt een index van MSCI gebruikt die bedrijven punten geeft op basis van hun duurzaamheid, sociaal verantwoord gedrag en goed bestuur.

Dat obligaties steeds populairder worden in verhouding tot bijvoorbeeld aandelen komt volgens Morningstar door de groeiende behoefte bij beleggers aan een vast rendement dat uiteraard hoger ligt dan dat op staatsobligaties.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie