Nieuws

Lang leve de opkomende markten

De emerging market obligatiefondsen van Pioneer bereiken nieuw record door grote instroom van nieuw geld.

Na jaren van dalende koersen en netto-outflows is het tij bij fondsen gespecialiseerd in opkomende markten dit jaar gekeerd, en hoe. Het jaar 2016 is een van de beste jaren ooit voor opkomende markten.

Dat blijkt onder andere uit de cijfers die Pioneer Investments deze week bekendmaakte over zijn EM-obligatiefondsen. Die waren met een beheerd vermogen van veertien miljard euro nog nooit zo groot als nu.

De groei van de fondsen kwam volgens Pioneer door een netto-instroom van 1,5 miljard euro en natuurlijk een flinke stijging van de koersen.

Terugval in oktober

De JP  Morgan Emerging Market Bond index - een index die door velen als benchmark wordt gezien - steeg 2016 al meer dan 13%. Aandelen uit opkomende markten deden het zo nodig nog beter. 

Pioneer is niet de enige die daarvan profiteert. Volgens Morningstar bedroeg de netto-instroom in aandelen- en obligatiefondsen uit de opkomende markten dit jaar 77,4 miljard dollar.

Er was volgens Morningstar wel een daling van de instroom eind oktober. Volgens veel analisten heeft dit te maken met de groeiende kans van een renteverhoging door de Federal Reserve in december. In het verleden heeft dit vaker voor een terugval in de opkomende markten gezorgd. 

De meeste emerging markets konden zich in oktober overigens nog altijd verheugen op een netto-instroom uit het buitenland.

Angst voor de Fed

Er waren wel uitzonderingen. Zo verkochten buitenlandse beleggers in Zuid-Korea voor netto 2,6 miljard dollar aan staatsobligaties, blijkt uit cijfers van HSBC. En ook Indonesië zag 716 miljoen dollar het land uitvloeien.

Over de eerste tien maanden is de balans voor Indonesië nog wel positief met 8,9 miljard dollar. Buitenlandse beleggers bezitten volgens HSBC ongeveer 40% van alle Indonesische staatsobligaties.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie