Nieuws

Zorg en Welzijn weer de duurzaamste

het Pensioenfonds Zorg en Welzijn is wederom de duurzaamste pensioenbelegger van het land

Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn belegt het meest verantwoord in Nederland en dat is niet nieuw. Het is alweer voor het tiende jaar op rij. Dit meldt  de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

VBDO heeft gekeken naar het beleggingsgedrag van de vijftig grootste Nederlandse pensioenfondsen. Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn gooide de hoogste ogen op diverse terreinen, zoals verantwoorde beleggingsbeleid, de implementatie van dat beleid en om goed bestuur.

Goede twee is ABP. Het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw bezet plek 3. Uit het persbericht blijkt dat het Bedrijfstakpensioenfonds Schilders de grootste stijger was in de lijst. Het fonds steeg twaalf plaatsen en bleef op plek 11 net buiten de top 10.

De duurzaamste pensioenfondsen van NL in 2016

Transparantie kan beter

 

Volgens VBDO is verantwoord beleggen steeds meer onderdeel van de vaste beleggingsprocedure bij pensioenfondsen. De transparantie over het beleid en over de uitvoering is toegenomen. Toch verbaast de vereniging zich over het feit dat slechts 13 van de 50 fondsen de gehele lijst van investeringen openbaar maakt. Bij iets meer dan de helft van alle grote Nederlandse pensioenfondsen is sprake van een gedeeltelijke lijst. In 11 gevallen is helemaal geen sprake van een openbare lijst.

Volgens VBDO is het belangrijk dat deelnemers inzicht krijgen in de manier waarop geld wordt belegd. Alleen op die manier kunnen ze zien of het beleggingsbeleid een bijdrage levert aan een duurzame economische ontwikkeling. VBDO ziet dan ook nog punten van verbetering. Het meten van de maatschappelijke impact van de beleggingen moet vast onderdeel worden van de beleggingsmethodologie.

VBDO noemt het Pensioenfonds Zorg en Welzijn en ABP als ‘best practices’. Peter Borgdorff (zie foto), directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn kreeg het eerste gedrukte exemplaar van de Benchmark verantwoord beleggen door pensioenfondsen in Nederland uitgereikt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen