Nieuws

Goldman Sachs kopieert hedgefondsen

Goldman Sachs introduceert een ETF die de beleggingsbeslissingen van succesvolle hedgefondsen kopieert.

Goldman Sachs introduceert een ETF die de beleggingsbeslissingen van succesvolle hedgefondsen kopieert, aldus Reuters. Het gaat om een ETF die is gebaseerd op een populair onderzoeksrapport dat Goldman Sachs iedere drie maanden publiceert.

Daarin turft de zakenbank de vijftig meest populaire aandelen die in handen zijn van hedgefondsen. Het rapport van Goldman Sachs wordt geschreven door analisten Ben Snider en David Kostin. Het onderzoek is gebaseerd op de meldingen van hun aandelenposities die hedgefondsen iedere drie maanden moeten maken in zogenoemde 13F-filings.

Uit de meest recente statistieken blijkt dat aandelen als Amazon, LinkedIn en Citigroup populair zijn. De introductie van deze nieuwe ETF is een manier voor Goldman Sachs om mee te profiteren van de snel groeiende ETF-markt.

Zevende fonds op rij

Volgens Reuters gaat het inmiddels om een totale markt van 3000 miljard dollar. Partijen als BlackRock, State Street en Vanguard hebben op dit moment 70% van de markt in handen. Het GS Hedge Industry VIP ETF is het zevende indexfonds dat Goldman Sachs introduceert sinds september.

De zakenbank tracht beleggers te lokken met lage beheertarieven. Dit bewuste fonds heeft een beheervergoeding van 45 basispunten. Volgens Reuters hebben vergelijkbare ETF’s een beheervergoeding tussen 65 basispunten en 95 basispunten.

In de afgelopen maanden heeft Goldman Sachs ETF’s geïntroduceerd die wereldwijde aandelenindices volgen, alsook fondsen die focussen op Japan, Europa of op opkomende Markten. De zakenbank zag in het derde kwartaal van dit jaar veertien miljard dollar richting zijn vermogensbeheertak stromen.

Dat is volgens Reuters opmerkelijk. Bij de meeste vermogensbeheerders was juist sprake van een uitstroom. De vermogensbeheertak van Goldman Sachs heeft een totaal beheerd vermogen van 1350 miljard dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen