Nieuws
Meer in alternatives
's Werelds grootste asset managers beleggen meer in alternatives, en hebben voor het eerst sinds 2011 minder te beleggen.
De 500 grootste asset managers in de wereld beleggen meer in alternatives, en hebben voor het eerst sinds 2011 minder te beleggen. Daarmee zijn alternatives die enige beleggingscategorie die groei laten zien dit jaar in de beleggingsportfeuilles. Dat blijkt uit onderzoek van consultant Willis Towers Watson onder ‘s werelds 500 grootste vermogensbeheerders.
Een analyse van de beleggingsportefeuilles van deze grote beleggers laat zien dat aandelen en obligaties nog altijd traditiegetrouw de meerderheid van de beleggingen vormen. Gemiddeld is 45,4% van het totaal beheerde vermogen belegd in aandelen en 32,88% in obligaties. Maar het aandeel van deze beleggingen is 7,1% geslonken ten opzichte van 2015.
De allocatie naar alternatieve beleggingen is daarentegen met 25,1% gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt volgens Willis Towers Watson doordat beleggers op zoek zijn naar extra diversiteit en beleggingen die in staat worden geacht om voor aantrekkelijke rendementen te kunnen zorgen.
Voor het eerst sinds 2011 is het totaal beheerd vermogen van de 500 geënquêteerde asset managers licht geslonken, van 76,7 biljoen dollar eind 2015 tegen 78,1 dollar een jaar eerder. Europese asset managers zagen hun beheerde vermogen sneller krimpen dan hun Amerikaanse concurrenten: 3,3% versus 1,1%.
De krimp is het gevolg van het uitdagende beleggingsklimaat en wisselkoerseffecten, aldus Willis Towers Watson. Ook leggen asset managers hun verdienmodel onder de loep, wat een impact heeft op kapitaalstromen naar de industrie.