Nieuws

De zwarte magie van Draghi

Mario Draghi wordt door Deutsche Bank vergeleken met Darth Vader, de slechterik uit Star Wars.

Het is een beeld dat je tegenwoordig vaak tegenkomt in de Duitse media: Mario Draghi met de helm op van Darth Vader, de bad guy uit Star Wars. Dat moet pijn doen, maar gelukkig zijn het 'maar' media, en niet de bloedbroeders uit de bankwereld.

Dat is nu veranderd met een rapport van de chefeconoom van Deutsche Bank, David Folkerts-Landau. Hij heeft deze week een paper gepubliceerd met de niets verhullende titel: “The Dark Sides of QE”.

Whatever it takes

Het is een vernietigend oordeel over de ECB-president, die in 2012 nog op handen werd gedragen voor zijn Whatever it takes-politiek om de euro te redden, maar nu in vooral Duitsland wordt gezien als de bandiet die ervoor gezorgd heeft dat spaar- en pensioenvermogen steeds minder waarde heeft.

Folkerts-Landau wordt door persbureau Bloomberg als volgt gequote: “Terwijl Europese centraal bankiers zich op de schouders kloppen voor hun creatieve monetaire beleid sinds 2012, is deze eigenroem steeds minder gerechtvaardigd.” 

Hij vervolgt met de conclusie dat de ECB vastzit in een ongunstig evenwicht tussen lage groei, hoge werkloosheid, opgeblazen vermogenswaarden, groeiende risico’s voor overheidstekorten en nul druk voor overheden om te hervormen.

Het is vooral dat laatste wat Folkerts-Landau ECB-president Draghi verwijt. Hij baseert zich daarbij onder andere op cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

Moral Hazard

Daaruit blijkt volgens hem duidelijk dat de tekortlanden Frankrijk, Estland, Griekenland, Ierland Italië, Portugal, Slowakije en Spanje in 2010 en 2011 veel beter hun best deden dan daarna.

De druk om te hervormen is daarna steeds verder naar de achtergrond verdwenen door het massieve opkoopbeleid van (staats)obligaties. Op het moment gaat het daarbij om 80 miljard euro per maand. 

Het is een typisch geval van 'moral hazard', zo vindt Folkerts-Landau. Waarom hervormen als je toch kunt lenen tegen nul procent? Hij zegt het er niet direct bij, maar je hoort hem denken: En de Duitsers draaien op voor de rekening.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's