Nieuws

IEXFonds 40: Vastgoed onder druk

De IEXFonds 40 beleefde een slappe oktobermaand. Vooral jammer dat de vastgoedfondsen zo slecht presteerden.

Voor de IEXFonds 40, de door de IEXProfs-redactie geconstrueerde actieve beleggingsfondsenportefeuille, was de beruchte maand oktober er eentje om snel te vergeten.

Het rendement kwam uit op -0,22%. Dat schiet niet op. Gelukkig waren de prestaties in de maanden ervoor beter. Na tien maanden handelen bedroeg het rendement van de IEXFonds 40 +3,29%. 

Aandelen

De achttien aandelenfondsen boekten een rendement van +0,62%, waardoor het aandelenrendement over heel 2016 uitkwam op +3,34%.

Negatieve uitschieters waren Allianz Europe Equity Growth (-3,48%) en Parvest Equity Europa Small Cap (-3,60%). Deze negatieve rendementen werden goed gemaakt door de opkomende marktenfondsen Comgest Growth Emerging Markets (+3,51%) en Schroders Frontier Markets Equity (+3,67%).

naam voor SEO

Unconstrained mixfondsen

De twee mixfondsen in de IEXFonds 40 presteerden wisselend. Deutsche Concept Kaldemorgen pluste 1,29%, terwijl het stable returnfonds van Nordea, dat onlangs zacht sloot tengevolge van te grote populariteit, in de maand oktober juist 1,51% verloor.

naam voor SEO

Vastrentend

De grote winst werd ook vorige maand door de obligatiefondsen geboekt. High yield deed het wederom prima, maar de echte hoogvlieger was het Templeton Global Return-fonds dat in oktober maar liefst 6,76% meer waard werd en zo in een keer de niet al te beste rendementen van de maanden ervoor goedmaakte. 

naam voor SEO

Themafondsen

Van de zes themafondsen boekte RobecoSAM Smart Materials het beste maandresultaat. Minder goed verging het Triodos Sustainable Pioneer Fund dat 3,06% verloor en na tien maanden handelen op min 7,95% staat.

De kans is groot dat dit fonds volgend jaar niet terugkeert in de IEXFonds 40, maar verruild wordt door een ander duurzaam fonds dat het wat beter doet. Ja, ook de IEXprofsredactie is opportunisme niet vreemd. 

naam voor SEO

Vastgoed

Maar oh jee, wat beleefden de zes vastgoedfonsen in de IEX Fonds 40 een slechte maand oktober. Met een rendement van -3,68% haalden zij het totaalrendement van de IEX 40 danig naar beneden. Morgan Stanley Asian Property (+0,41%) was het enige vastgoedfonds met een positief rendement.

Echt slecht verging het de twee vastgoedfondsen, die het binnen de Europese grenzen moeten zoeken. DPAM Invest Real Estate Europe verloor in oktober 6,71%.

Axa Framlington Europe Real Estate deed het nog slechter met een verlies van 7,44%. Over heel 2016 staan de vastgoedfondsen nog net in de plus (+0,19%). Dat is het goede nieuws.

naam voor SEO


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie