Nieuws

Goudprijs 10% omhoog bij Trumpwinst

Steeds meer analisten zijn positief over de goudprijs. Zeker als Trump wint kan de goudprijs hard omhoog.

Wordt dat gouden tientje dat in 2009 is aangeschaft als bescherming tegen nog verder vallende koersen eindelijk weer eens meer waard, of zet het edelmetaal zijn neerwaartse trend sinds 2012 voort? Het is een vraag die veel beleggers bezighoudt, zeker nu de verkiezingen in de Verenigde Staten dichterbij komen. 

James Butterfill, hoofd beleggingsstrategie van ETF Securities, presenteerde deze week zijn goudvoorspellingen. Hij ziet veel winst in het verschiet. Vooral als Donald Trump wint. Tien procent erbij de komende twaalf maanden is volgens hem in dat geval realistisch.

Mocht Hillary winnen, dan gaat de goudprijs de andere kant op. Butterfill verwacht dan een daling van 6%. Op het moment van analyseren stond Hillary ver voor. Die voorsprong is inmiddels verdampt.

Goudprijs stijgt altijd

Op de langere termijn maakt het volgens Butterfill niet zoveel uit wie er wint. Hillary of Trump: in beide gevallen zal het begrotingstekort in de VS stevig oplopen, zoveel dat het de onzekerheid zal aanwakkeren en de goudprijs vleugels zal geven.

Het is een lijn van denken die James Steel, de edelmetaalexpert van HSBC, grotendeels kan volgen. Hij verwacht als Trump wint midden volgend jaar een goudprijs van 1500 dollar voor een "ounce" goud. In het geval dat Hillary wint zal het slechts 100 dollar minder zijn. In beide gevallen in ieder geval een stevige stijging tegenover het niveau nu van 1290 dollar.

Naast een oplopend begrotingstekort wijst hij daarbij op het gevaar van een groeiend protectionisme. Dat gevaar is volgens hem in het geval van Trump helemaal niet zo veel groter dan bij Hillary. Protectionisme gaat in de regel gepaard met grote onzekerheid, dus hogere goudprijzen.

Butterfill en Steel zijn slechts enkele van de experts die zich in het kamp van de goudoptimisten bevinden. Onder hen bevinden zich ook veel prominente beleggers zoals Mark Mobius van Franklin Templeton Investment.

Tegengeluid

Maar er zijn ook uitzonderingen. Barnabas Gan bijvoorbeeld van het Singaporese Banking Corp schudt het hoofd als hij zijn optimistische collega’s aanhoort. De invloed van de Amerikaanse verkiezingen wordt overschat volgens de beste goudanalist van 2015. Gan kijkt liever naar de fundamentals en die zijn negatief voor goud. 

Naar zijn mening is van doorslaggevend belang wat de Federal Reserve volgend jaar gaat doen met de rente. Hij denkt net als de meeste rente-experts dat de Fed de rente zal verhogen om de stijgende inflatie een halt toe te roepen. Voor goud is dat in de geschiedenis bijna altijd een slecht teken geweest. Hijn voorziet dat de goudprijs met 1100 dollar nog verder weg komt te liggen van het hoogtepunt uit 2012 toen het edelmetaal nog 1800 dollar waard was. Weg dus met dat gouden tientje.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie