Nieuws

Geldhelikopter zal nooit uitvliegen

Helikoptergeld klinkt leuk, maar centrale banken zullen ervoor waken daadwerkelijk gratis geld uit te delen.

Helikoptergeld: het is een idee dat veel mensen aanlokkelijk in de oren klinkt. Voor één keertje niet bezorgd in uw portemonnee hoeven kijken, want je weet dat hij vol zit met mooie nieuwe biljetten die u gratis hebt gekregen van de centrale bank.

En voor de economie is het ook nog goed, want eindelijk rolt het geld weer eens lekker door de winkelstraten. Zorgen over deflatie, lage groei en stagnerende lonen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Volgens Robert Christian, senior managing director bij K2 Advisors, een dochter van Templeton, is het echter een droom die nooit uit zal komen, en dat met reden. Het is namelijk levensgevaarlijk. De historische bewijzen liegen er niet om. 

Karladingen vol geld

Het Cato Institute heeft er onderzoek naar gedaan en kwam tot de conclusie dat het gratis uitdelen van geld de afgelopen twee eeuwen heeft geleid tot 56 gevallen van hyperinflatie.

Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk het vooroorlogse Duitsland waar in de Weimar Republiek mensen letterlijk met karladingen vol met briefgeld over de straat moesten om een brood te kopen. Het leidde uiteindelijk tot de machtsovername door Hitler.

Maar ook meer recent zijn er angstaanjagende voorbeelden. Neem Zimbabwe waar de inflatie in de jaren negentig begon op te lopen en in 2008 zijn hoogtepunt bereikte met miljarden procenten per maand.

Helikopter Ben

Christian denkt niet dat centrale banken in het Westen dit risico zullen nemen, hoewel het in theoretische zin wel vaak genoeg besproken is. De vorige Fed-president Ben Bernanke kreeg niet voor niets de bijnaam “Helikopter Ben”, en in Japan was het bij de BoJ deze zomer nog een thema. En de bekende econoom en politicus John Meynard Keynes speelde al met het idee in de jaren '30 van de vorige eeuw. 

Maar al te serieus moet je dat soort bespiegelingen niet nemen volgens Christian. De centrale banken van de VS, Japan of Europa zullen het houden bij onconventionele, maar minder gevaarlijk vormen van geldverruiming, zoals quantitative easing.

Sommige vinden trouwens dit ook al een vorm van gratis geld. Christian bestrijdt dit. Het grote verschil is dat helikoptergeld nooit teruggevorderd kan worden. Dat ligt anders bij de obligaties die centrale banken inkopen. Het kan lang duren, maar dat zijn wel schulden die ooit terugbetaald moeten worden. Het is geen wanhoopsdaad. En dat is helikoptergeld wel.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022