Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Jammer dat Rabo Rendemix stopt

De Rabobank stopt na drie jaar alweer met de profielfondsen van Rendemix. Zonde, want die doen het heel goed.

De kwartaalresultaten van de profielfondsen zijn bekend. En wat blijkt? De beste nieuwkomer, de Rabobank met Rendemix, stopt ermee.

Wat verder opvalt aan de cijfers: alle beleggingsprofielen staan weer in de plus, maar er is dit kwartaal een omgekeerde structuur. Zeer defensief presteert het best en zeer offensief doet het het minst goed. Beleggers krijgen momenteel dus geen beloning om risico te nemen.

Profiel Totaalrendement YTD
Zeer defensief 2,84%
Defensief 2,61%
Neutraal 2,09%
Offensief 1,86%
Zeer offensief 0,59%


Goed te vergelijken

Nieuw in de peergroup van Alpha Research zijn de Rendemix-profielfondsen van de Rabobank. Met een trackrecord van drie jaar is het nu mogelijk om deze fondsen ook te vergelijken.

Uit de rapportage dit kwartaal valt op dat deze fondsen het goed doen, maar Rabobank stopt alweer met Rendemix. Als de rendementen van de afgelopen drie jaar op een rijtje worden gezet, ziet het er als volgt uit:

Profiel Absoluut rendement peergroup Rendement Rabo Rendemix
Zeer defensief 4,31% 6,54%
Defensief 5,96% 7,91%
Neutraal 7,31% 9,05%
Offensief 8,96% 10,15%
Zeer offensief 10,31% 11,21%


Prachtige resultaten en ook volatility-cijfers en de Sharpe-ratio van de Rendemix-beleggingsfondsen zijn goed. Als beleggingsanalist vind ik daarom heel jammer dat juist een goed product uit de markt wordt gehaald. Het product blijkt voor cliënten waardevol, maar is dat blijkbaar niet voor de aanbieder, de Rabobank.

Aandeel cash wordt weer verlaagd

Terug naar de profielen in het algemeen. De bewegingen van onderzochte profielen zijn dus contrair met het vorige kwartaal. Toen werd het aandeel cash verhoogd, nu is duidelijk de beweging terug te zien.

Maar let op, als portfoliomanagers worden gevraagd naar hoe hun positie cash is belegd, dan blijken er meerdere opties mogelijk te zijn. Onder cash vallen namelijk soms ook obligaties met een kortere looptijd dan twaalf maanden. Dat maakt vergelijken van profielen weer ingewikkelder.

Ook was vorig kwartaal een trend te zien uit obligaties, nu is de trend uit cash richting obligaties. Wat wel verder daalt is de allocatie naar aandelen, een trend die in dit jaar is gestart. 

 

Profiel - Verschil met Q2 2016 Cash Aandelen Obligaties Anders
Zeer defensief -8,40% -1,27% 9,26% 0,42%
Defensief -1,21% -1,69% 3,29% -0,38%
Neutraal -2,34% -0,50% 3,64% -0,79%
Offensief -2,88% -0,37% 3,03% 0,23%
Zeer offensief -2,70% -0,58% 4,10% -0,82%

 Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie